Ponovo je došlo to doba godine: čuveni američki Pantone institut za istraživanje boja odabrao je hit boju za narednu godinu. Ovaj put tu prestižnu titulu nosi ultraljubičasta ili “Pantone 18-3838” nijansa.

Ova intenzivna verzija ljubičaste boje naginje ka hladnijem dijelu spektra boja, a epiteti koje su joj dali komentatori sa društvenih mreža su da je „raskošna” i „provokativna” te da asocira na plemiće, prestiž, bogatstvo i luksuz. Pored toga povezuje se sa i spiritualnošću.

Foto: kucastil.rs

Pantone institut tokom cijele godine proučava kretanja trendova i svake godine u decembru objavljuje predviđanje boje koja će biti najpopularnija tokom naredne sezone. Eksperti su istraživali razne faktore poput pop kulture, mode, dizajna prozvoda i aparata te su na taj način izdvojili novi trend koji bi trebao biti u punoj snazi tokom 2018. godine.

Foto: kucastil.rs

Ultraljubičasta se koristi u mnogim inovativnim tehnološkim kompanijama, a obilježila je i sajam automobila u Ženevi kao i postove mnogih influensera na Instagramu.

Tokom godine Pantone institut je objavio novu nijansu ljubičaste koja je kreirana u čast muzičke ikone Prince-a, ova boja prilično je slična Pantone nijansi za 2018. godinu.

Foto: palidachan/Shutterstock.com

Pantone institut ima tradiciju diktiranja trendova u svijetu boja još od 2000. godine, a mnogobrojne kompanije vode se izvještajem ovog instituta prilikom kreiranja kampanja i novih proizvoda.

Pantone nijansa za 2017. godinu bila je “Greenery” (zelenilo), nijansa zelene koja asocira na vezu sa prirodom.

Foto: kucastil.rs

Prije nje su tu titulu imale “Rose Quartz” i “Serenity”, pretežno svijetle pastelne nijanse roze i plave boje.

Foto: kucastil.rs

Izvor: kucastil.rs

Podijeli ovo