Nema poente poricati činjenicu da je pržena slanina jedan od najukusnijih obroka koji postoje. Ali istovremeno se ne može poreći i jedna druga činjenica: ta ista slanina je jedna od najštetnijih vrsta hrane koje postoje!

Zdrava odrasla osoba koja dnevno unosi prosječno 2000 kalorija treba ciljati na to da 45 do 65 procenata tih kalorija dolazi od ugljikohidrata i to po mogućnosti nerafiniranih (i zapamtite da ugljikohidrati uključuju i sav šećer koji jedete a ne samo hljeb i makarone). Osim toga, ne želite da dnevno unosite više od 66 grama masti i više od 2400 miligrama sodijuma.

Ako se vaša svakodnevna dijeta sastoji većinom od brze hrane kao su pomfrit, salame, slanina i gazirana pića na putu ste za ozbiljne zdravstvene probleme. Kako ne bi došlo do toga iz ishrane izbacite ili na minimum smanjite sljedeće vrste namirnica i pića.

Gazirana pića

Kada pijete gazirana pića to je isto kao da pijete tečne slatkiše. Gazirana pića su prave kalorijske bombe koje su doprinijele pravoj globalnoj pandemiji gojaznosti. Pretjerana upotreba gaziranih pića doprinosi nastanku niza zdravstvenih problema kao što su pojava raka, prerano starenje ili poremećaji u radu hormona.

Foto: science.howstuffworks.com

Podijeli ovo