Čišćenje organizma obično se vezuje za proljeće jer je izbor voća i povrća, neophodnog za zdravu ishranu, bogatiji. Međutim, nije loše da organizam od nagomilanih toksina čistite čim osjetite neke od simptoma, a nutricionistkinja Sandra Marić Bulat savetuje i kako.

Jednolična zimska ishrana i manjak kretanja često kao posljedicu na čovjeka ostavlja umor, bezvoljnost ali i pokoji kilogram viška. Kada dođe proljeće i sve počne da se budi i cveta, a ponuda voća i povrća postane bogatija, dolazi i pravo vrijeme za čišćenje organizma.

“Detoksikacija je normalan tjelesni proces uklanjanja ili neutralizacije toksina kroz debelo crijevo, jetru, bubrege, pluća, limfne žljezde i kožu. Cilj detoksikacije je da se ukloni višak masnoće iz jetre, osloboditi žuč da ponovno pravilno radi – eliminisati otrovni otpad, otopiti nagomilan kamenac u žuči i jetri i regenerisati oštećene i uništene ćelije”, ističe nutricionistkinja Sandra Marić Bulat.

Imate izraženu potrebu za šećerom

Ishrana koja obiluje šećerom i prerađenom hranom čini da se organizam ponaša kao da je na vožnji rolerkosterom. Nivo šećera u krvi se naglo podiže i spušta i utiče na hormon leptin (odgovoran za glad) što rezultira time da ljudi iznova posežu za nezdravom hranom.

Foto: runtastic.com

Podijeli ovo