Praznične radosti su već davno iza nas ali hladni dani i dalje traju. To znači da su ispred nas sedmice hladnoće i sivila koje ćemo vjerovatno provesti u oporavljanju od silnih zabava i slavlja tokom proteklog mjeseca. Ovo je ipak i period kada ne smijemo zapustiti svoj dom i kada se trebamo prisiliti da zasučemo rukave sa vremena na vrijeme.

Očisite prozore i zavjese

Jedna od najgorih stvari u vezi zimskog perioda je nedostatak prirodne svjetlosti. Najbolji način da se izborite protive zimskog neraspoloženja je da u dom unesete više svjetlosti. Jarka svjetlost dokazano stimuliše ćelije u retini oka a ona je povezana sa hipotalamusom, dijelom mozga koji pomaže pri kontroli cirkadijanskog ritma (unutrašnjeg sata). Aktiviranja hipotalamusa u određeno vrijeme svakog dana može povratiti normalni cirkadijanski ritam i na taj način umanjiti sezonske simptome kao što su neraspoloženje i nesanica.

Odličan način da unesete više svjetlosti u dom je čišćenje zavjesa i prozora tako da u dom uđe maksimalna moguća doza sunčevih zraka. Započnite tako što ćete poskidati sve zavjese i oprati ih te skinite prašinu sa roletni. Osim toga, očistite temeljno i prozorska okna barem sa unutrašnje strane.

Foto: apartmenttherapy.com

Podijeli ovo