Uklonite nered iz smočnice i frižidera

Još jedan čest efekt sezonskih promjena tokom zime je da imamo veću potrebu za slatkišima i hranom koja je puna ugljikohidrata. Volite kolače i topljeni sir? Ako ih pretjerano konzumirate i istovremeno rijetko vježbate može se dogoditi da se značajno udebljate do proljeća. Iako će nam takva hrana prijati u tom trenutku moramo razmišljati dugoročno.

Slatkiši i hrana poput riže, hljeba i makarona koja je puna ugljikohidrata može povećati nivo inzulina u krvi i dati nam trenutni nalet energije. Ovi nagli naleti inzulina nisu pretjerano dobri za tijelo i mogu u konačnici negativno uticati na naše raspoloženje. Kada vam pogodi nalet gladi pokušajte umjesto toga posegnuti za nekom voćkom ili hranom bogatom sa proteinima i dobrim masnoćama.

Važan korak je i organizacija mjesta na kojem držite hranu tako da na vidnom mjestu držite svu hranu koja je dobra za vas. Nakon toga očistite frižider i ormariće te ih napunite zdravom hranom kao što su banane, razne vrste oraha, jaja i losos. Inkorporirajte razne vrste namirnica u svoj plan ishrane i izbjegavajte brzu hranu što više možete.

Foto: apartmenttherapy.com

Podijeli ovo