Bilo da se tek počinjete baviti sa uređenjem enterijera ili vam je to već dugo hobi vrijedi jedno isto pravilo: ponekad je dobro vratiti se samim osnovama. Imajući to na umu donosimo vam prijedlog tri dizajnerska pravila koja će potpuno transformisati način na koji posmatrate prostorije u vašem domu. Ova pravila su zlatni standardi kojih se uvijek možete pridržavati bez obzira na to koju prostoriju uređujete. Dajte im šansu i garantujemo da vas neće razočarati!

3/3 vertikalno pravilo

Ovo pravilo je osmislio čuveni dekorater Mark McCauley koji je 3/3 koncept po prvi put objasnio u knjizi „Kolor terapija kod kuće: rješenja za dodavanje boje životu iz stvarnog života” (Color Therapy at Home: Real-Life Solutions for Adding Color to Your Life).  Poput mnogih drugih aktuelnih trendova i ovo pravilo se nadovezuje na našu stalnu želju za spajanjem estetike eksterijera sa estetikom enterijera.

McCauleyjev koncept je sljedeći: kad bi priroda bila uokvirena tačka gledišta, najtamnije boje nalazile bi se nalazile u blizini tla (npr. boja tamne trave, kamenja i blata). Srednji tonovi drveća i biljnog svijeta bili bi u sredini, a lagani tonovi boje neba zaokružuje vrh ove uokvirene tačke gledišta.

Po njegovom mišljenju, elegantan dizajn enterijera treba funkcionisati po istom principu, s najsvjetlijom tonovima pri dnu, srednjim u sredini i najsvjetlijom bojom pri vrhu. To može biti korisan savjet za sve one koji tek ulaze u dekoraterske vode zato što dobro funkcioniše podjednako sa šarenim tonovima i monokromatskim nijansama.

Foto: freshome.com

Podijeli ovo