Pravilo 10-30-60

Nakon što odlučite koje boje želite upotrijebiti, vrijeme je da odredite koje će tačno uloge one igrati u vašem dekoru. Tu na scenu stupa pravilo 10-30-60. Princip ovog pravila je da trebate odabrati jednu dominantnu nijansu, sekundarnu nijansu i jednu akcent boju.

Kao što i naziv ovog pravila sugeriše, vaša dominantna doma će pokrivati oko 60% prostora. Budući da dominantna boja igra tako veliku ulogu u vašem dizajnu bilo bi najbolje da se odlučite za neku neutralniju varijantu. Dominantna boja je dobar izbor za stvari kao što su boja zida i plafon. Zatim, vaša sekundarna boja može biti nešto hrabrija i obično je prikladna za namještaj. Konačno, vaša akcent boja treba biti najhrabrija opcija koju možete iskoristiti na aksesoarima.

Odličan primjer upotrebe ovog pravila je prostorija sa fotografije ispod. Svježa, bijela boja igra centralnu ulogu u većini prostorije i ona je očita dominantna nijansa. U međuvremenu se senf žuta koja predstavlja sekundarnu boju može pronaći na stolicama i jastucima. Efektan finiš leži u plavom akcent zidu i to je definitivno bio najriskantniji potez u ovom dekoru.

Foto: freshome.com

Podijeli ovo