Nema mjesta poput doma. Posebno na kraju dugog i teškog dana kada želite pobjeći od svega. Naš dom može oslikavati stil i eleganciju uz neke odabrane detalje i uz odgovarajući stilski pravac. Ukoliko uskoro useljavate u novi dom ili planirate preuređenje stana u kojem već živite imamo za vas pravu inspiraciju: pregled trendova o kojima smo najviše pisali i slušali od početka ove godine.

Povratak prirodi i biofilija

Razmislite o tome kada ste se zadnji put stvarno relaksirali i vjerovatno ćete se sjetiti trenutaka pored plaže na moru dok se u pozadini čuo umirujući zvuk talasa. Prilikom uređenja doma važno je da pokušamo sličan osjećaj postići i na mjestu gdje provodimo veliki dio svog života.

Materijali koje koristimo pri uređenju enterijera mogu u velikoj mjeri smanjiti nivo stresa koji se u nama nakuplja tokom dana. Naša duboka povezanost sa prirodom u nauci se zove biofilija i ona je bila jedna od najvećih pokretačkih sila dekora i uređenje enterijera u 2018. godini. Prema ovom načelu dizajn i dekor zasnivaju se na elementima poput drveta, kamena, mramora, ratana i jute. Tipični primjer zemalja koje su ovaj stil prigrlile i implementirale u svoju arhitekturu su Finska, Norveška i Švedska.

Foto: fridaymagazine.ae

Podijeli ovo