Samo mali broj ljudi istinski uživa u procesu organizacije i čišćenja doma. Za većinu nas radi se o jednom prilično nezanimljivom zadataku koji radimo zato što ga moramo raditi, a ne zato što je to idealna aktivnost tokom našeg slobodnog vremena.

Najbolji način da si olakšate ovaj proces je da ne ostavljate svu organizaciju doma za jedan dan (obično preko vikenda) zato što ćete sami sebi pokvariti slobodno vrijeme, već organizujte pomalo i postepeno. Dobar način da sebi malo olakšate organizaciju doma je i to da ga radite uz neku drugu aktivnost, a još bolje je ako se radi o vašoj omiljenoj aktivnosti u slobodno vrijeme kao što je npr. gledanje televizije. Imamo prijedlog za pet stvari koje možete organizovati dok gledate omiljenu seriju, večernje vijesti ili film.

Ladica svaštara

Svi mi imamo ladicu svaštaru u koju stavljamo sve one stvari za koje ne znamo gdje bismo ih drugdje stavili. Tu se stvarno može pronaći svega, od plastičnog posuđa, starih noževa koje ne bacate iako su odavno tupi, spužvi, gumica i raznoraznih drugih sitnica koje obično krenu ispadati van čim otvorite ladicu.

Idući put kada budete gledali televiziju izvadite cijelu ladicu, stavite pored sebe kesu za smeće, sjednite ispred televizora i dok gledate scene omiljene serije krenite sa razvrstavanjem. Bacite ili reciklirajte sve ono što vam ne treba (npr. sigurno vam ne trebaju baš tri primjerka letka sa menijem iz obližnjeg restorana zar ne?). Ostatak stvari razvrstajte na gomile, a ako tu ima stvari kojima tu nije mjesto (npr. flomasteri vaše djece) vratite ih na njihovo pravo mjesto.

Foto: thekitchn.com

Podijeli ovo