Oko 80% pakirane hrane sadrži određenu količlinu šećera što znači da se radi o supstanci koju je prilično teško izbjeći u svakodnevnoj ishrani. Šećer je korišten kao bazni sastojak za poboljšanje ukusa hrane već vijekovima a najčešće ga povezujemo sa pecivom, slatkišima i keksima. Ono što većina zaboravlja je da pored ovih očitih izvora šećera postoje i prikriveni koje konzumiramo pogrešno misleći kako ne sadrže šećer.

Kada konzumiramo šećer on aktivira centre za zadovoljsvo u našem mozgu i zbog toga se osjećamo dobro. Hemikalija koja se zove dopamin ispušta se u tom slučaju u iz tog razloga se osjećamo ugodno i srećno nakon konzumiranja slatkiša. Ako ste smanjili dozu slatkog ali i dalje ne gubite željeni broj kilograma možda niste svjesni da su sljedeće namirnice prepune šećera.

Razne vrste sosova i dresinga

Tipični ukusni dodaci hrani za koje vjerovatno niste ni pomišljali da su prepuni šećera. Pojedine kompanije iz toga razloga ne savjetuju da se sosovi konzumiraju češće od jednom sedmično. U ovu grupu spadaju kečap, majoneza i razne vrste dresinga za salate.

Foto: runtastic.com

Podijeli ovo