Eklektik

Eklektik kao pojam označava spoj različitosti, u filozofskom smislu spoj različitog mišljenja i stavova, a u dizajnerskom spoj različitih stilova. Upravo je tako i osmišljen cijeli koncept. Sam lokalitet na kome se nalazi objekt je spoj prošle i savremene Banja Luke. Enterijer je satkan od cjelina i detalja. Prizemlje karakteriše spoj skandinavskog stila i avangardne egzotičnosti sa dominacijom kolekcije južnoameričkih, afričkih i indonežanskih drvenih maski na galerijskom zidu. Sprat lokala čine 4 cjeline.

Prvi dio je spoj salonsko-kancelarijskog stila, gdje je naglašenost na koloritu a ne dizajnu. Druga cjelina je na prvi pogled skrivena i podsjeća na mali sobičak u potkrovlju. Uređena je u retro stilu 60'ih sa kompletiranim originalnim nameštajem iz tog perioda. Dekor je takođe urađen sa originalnim retro predmetima karakterističnim za tadašnje uređenje prostora za dnevni odmor (dnevni boravak).

Dalje se nadovezuje crno-bijeli minimalizam. Ovu cjelinu izdvaja redizajn namještaja, gdje je promijenjena prvobitna funkcija predmeta- klasična kada za kupanje je redizajnirana kao udobni dvosjed za sjedenje.

Posljednji prostor na spratnom dijelu lokala je najprozračniji i najsvjetliji i nalazi se na podignutoj platformi. Dizajnerski je uređen u provansalskom stilu sa antiknim i vintage stolovima i stolicama. Na ovom dijelu nalazi se najstariji komad namještaja u Eklektiku a to je Tonet stolica iz 1920. godine koja je redizajnirana u bijelu boju sa dekorativnim nitnama po rubu sjedalnog dijela.

Vlasnici smatraju da se posebnost Eklektika ne ogleda samo u dizajnu već u gostima koji dolaze. Kafić opisuju kao spoj mladosti i starosti, zgužvanog i opeglanog, praktičnog i pragmatičnog.

Podijeli ovo