Budući da svako veče stavljate glavu na jastuk želite da on bude čist i uredan. Prosječan čovjek tokom jedne godine izluči oko 98 litara znoja pa samo možete zamisliti koliku količinu bakterija, prljavšine i mrtvih kožnih ćelija na jastuku to znači.

Istraživanja su pokazala i da ljudi ne mijenjaju jastučnice dovoljno često, a to bi trebalo raditi svaki drugi dan bez preskakanja. Radi se o materijalu koji vam dodiruje kožu a vaša kosa predstavlja praktični jednu veliku krpu koja kupi svu moguću prljavštinu u toku dana i prenosi je na jastuk. Ako vam naglo počnu izbijati bubuljice ili miteseri velike su šanse da je uzrok taj što ne perete jastučnice i jastuk dovoljno često. U nastavku vam donosimo osnovna pravila koja morate znati kako biste uspješno održavali higijenu jastuka

Pročitajte pažljivo instrukcije

Prije nego što stavite jastuk na pranje uvijek uklonite jastučnicu i pažljivo pročitajte šta je istaknuto na etiketi. Tako ćete saznati sve ono najvažnije o jastuku uključujući informaciju o tome na kojoj ga temperaturi trebate prati i kakva vrsta sušenja je najpogodnija.

Foto: SIBAShouse/Shutterstock.com

Podijeli ovo