Brend Zanat je relativno mladi brend u svijetu modernih dizajnerskih enterijera, namještaja i dekorativnih stvari za dom i enterijere. Ovaj brend spaja tradiciju ručnog rezbarstva po kojem je Konjic poznat i modernog dizajna. U sklopu brenda izrađuju se predmeti za rezidencijalne i javne objekte od prirodnih materijala. Uglavnom se radi o drvetu. Zanat čine četiri generacije porodice Nikšić, a drvorezbarski zanat uvršten je na UNESCO listu nematerijalne baze čovječanstva 6. decembra 2017. godine.

Zanat sarađuje sa nekima od vodećih imena u product dizajnu u BiH, ali i u skandinavskim zemljama kao i u drugim evropskim zemljama kao što je Engleska gdje je ostvarena saradnja sa studijom ILSEN ili ILSEN Craford kao i sa Žanmari Mason iz Francuske i sa studiom Palomba Sarafini iz Italije.

O počecima

„Moj dedo je tvrtku osnovao 1927. godine. Njegov otac, moj čukundedo se amaterski počeo baviti drvorezbarstvom i onda su se tri njegova sina počela baviti ovim poslom. Prva tvrtka u našoj porodici osnovana je od strane dedinog najstarijeg brata 1919. godine. Oni su radili skupa, onda je moj dedo samostalno nastavio 1927. i za to vrijeme zaista napravio nevjerovatan uspjeh“,  ispričao je Orhan Nikšić, koji sa bratom Ademom razvija brend.

Foto: zanat.org

Zanat na svjetskom tržištu

Reakcije na brend veoma su dobre. To se može vidjeti po osvojenim nagradama te po brojnim pisanjima uglednih međunarodnih časopisa i medija o brendu Zanat, iako se radi o malom brendu sa relativno maliam marketinškim budžetom.

To se može vidjeti i po interesu kupaca za proizvode ovog brenda i rapidnom rastu distributivne mreže koja se sada već prostire na 4 kontinenta. Postoji već 60-tak prodajnih mjesta i to su mahom poznati saloni modernog dizajnerskog namještaja. Brend skupa sa arhitektima realizuje različite projekte poput opremanja hotela, restorana, muzeja i nekoliko banaka a 95% prodaje otpada na izvoz.

Foto: zanat.org

Najznačajnija iskustva i nagrade za brend Zanat

Najznačajnije nagrade su bile one prve, koje su bile veliki vjetar u leđa. Brend je do sada osvojio pet puta nagradu „Interior Innovation Award”, a radi se o prestižnoj nagradi za dizajn koju dodjeljuje njemačko vijeće za dizajn. Do sada su u učestvovali u izložbama na sajmovima u Kelnu, Parizu, Štolkhomu, Milanu i u septembru Londonu u sklopu sedmice dizajna u Londonu.

Foto: zanat.org

Budući planovi

„Imamo neke ozbiljnije planove za Ameriku, mislim da nam je to tržište koje ima veliki potencijal i taj potencijal nismo ni iz blizu iskoristili. Imamo par distribucionih tačaka u Americi gdje prodaja ide fantastično, Amerika je ogromna zemlja pa postoji i znatno veći potencijal”, dodao je Nikšić.

Foto: zanat.org

Poruka za one koji se žele baviti sličnim poslom

„Teško je dati specifične upute, ali ono što je bitno jeste da postoji kvalitetna ideja, da postoji vizija i da se predano radi na realizaciji te ideje. Uspjeh neće doći apsolutno odmah, uspjeh prati niz frustracija, treba dosta vremena da se nešto postigne. Koliko god da smo mi nešto postigli mi smo još uvijek jako mali. Mi smo svjesni toga da moramo raditi puno više, da bismo mogli konkurisati i izlagati rame u rame sa nekim puno većim proizvođačima koji imaju puno veće marketinške i razvojne budžete”, poručio je Nikšić.

Podijeli ovo