Šta je za vas savršena dnevna soba? Da li je ona prostrana, svijetla i je ispunjena sa vama dragim detaljima? Ili je uređena minimalistički, bez mnogo dekorativih predmeta koji će samo odavati dojam prenatrpanosti?

Kada uđete u skladno i dobro uređenu dnevnu sobu, odmah uočavate šta je ono što ju izdvaja u moru ostalih: savršene proporcije koje sobi daju određeni dojam grandioznosti i udobne i mekane fotelje koje prosto pozivaju da u njima satima sjedite i uopšte ne napustite kuću. Takve sobe izgledaju kao do detalja izrežirani filmovi koji su impresivni i zainteresuju nas sa svojom radnjom, a istovremeno nam daju dojam prepoznatiljivosti i sigurnosti. Pokušaj da pravila iza jedne dnevne sobe te vrste primijenite i u svom domu popriličan je izazov. Koliko god pokušavali da oponašamo emocije koje smo imali pri ulasku u sobe koje smo odmah zavolili, čini se kako uvijek nešto fali.

Dizajneri enterijera godinama proučavaju čak i najmanje detalje koji neku prostoriju mogu učiniti savršenom. I ponekad je ono što odskače i kvari dojam upravo neka sitnica ili detalj koji ranije nismo gledali na pravi način. Poznati stilisti i arhitekte podijelili su sa nama najčešće propuste i greške koje radimo pri uređenju dnevne sobe.

Biramo pogrešnu sofu

Odlična dnevna soba započinje sa odličnom sofom. Dekorateri često nailaze na slučaj da dođu u kuću ljudi koji imaju dobar stil, ali već imaju sofu koja se nikako ne uklapa i koje se prosto ne žele odreći ma koliko im kvarila sveukupni dekor. U dnevnoj sobi, udobna sofa je ključ komfora i dobrog osjećaja. Impulsivna kupovina odlična je za zanimljive aksesoare i manje komade namještaja, ali ne za tako nešto važno kao što je sofa. Kako ne biste napravili grešku, držite se jednostavnosti. Ako nabavite jednostaviju sofu i izbjegnete prekomplikovane motive mogućnosti za stilizaciju oko nje mnogo su veće.

Foto: mydomaine.com

Podijeli ovo