Svi zaljubljenici u arhitekturu i uređenje enterijera imaju jednu zajedničku stvar: obožavaju gledati emisije koje su posvećene nevjerovatnim transformacijama domova. Što je dom stariji i u lošijem stanju, to je krajnji efekt bolji i često se na kraju emisije zateknemo kako širom raširenih očiju buljimo u ekran u nevjerici. Pitamo se da li je moguće da se jedna kuća koja je bila skoro u raspadu za kratak rok (pošto izvođači u tim emisijama obično imaju kratke rokove) i relativno mali budžet pretvore u prekrasne i elegantne domove.

Jedna od tih mađioničarki koje transformišu domove je i Olivia Botrie koja je u sklopu projekta koji ćemo vam danas predstaviti morala redizajnirati jednu staru kuću od temelja do krova. Glavni izazov bio je pronalazak načina da se maksimalno iskoristi mali prostor i ubace razne moderne dizajnerske ideje po želji vlasnika doma.

Kako bi učinila prostor vizuelno povoljnijim i većim, Olivia je odabrala pretežno bijelu paletu te mnogo prirodnih materijala poput betona i drveta. Prilikom odabira namještaja odlučila se za manji broj većih komada koje je iskombinovala sa većim brojem manjih komada namještaja i dekorativnih detalja. Dojam su upotpunile pažljivo odabrane umjetnine i antikviteti kao i interesantni detalji poput asimetričnih vrata koja predstavljaju fokalnu tačku u hodniku. Porodici je bilo važno da ima mnogo prostora za skladištenje stvari tako da se Olivia pobrinula da to bude slučaj u svim prostorijama u domu.

Izvor: House&Home/YouTube

Podijeli ovo