Dnevna soba je definitivno jedna od najvažnijih prostorija u domu ali ona istovremeno predstavlja i idealan prostor za mnogobrojne greške u dekoru enterijera. Na svu sreću, većina ovih grešaka može se jednostavno ispraviti, a u nastavku vam donosimo rješenja za neke od najčešćih problema u kreiranju izgleda dnevne sobe.

Pogrešno shvatanje proporcija

Proporcija je jedan od ključnih elemenata u uređenju enterijera. U principu, ovaj koncept svodi se na to kako su različiti predmeti i komadi namještaja u prostoriji postavljeni jedni naspram drugih. U idealnom slučaju, svaka komponenata prostorije varira u obliku i veličini kako bi se održao vizuelni interes ali istovremeno izgledaju dobro međusobno povezano.

Kako bi to postigli, dizajneri koriste tzv. zlatni racio. Prema ovoj jednačini raspored namještaja je vizuelno najpogodniji ukoliko se radi o omjeru 2:3. Tipičan primjer prostorije uređene prema ovom pravilu možete pogledati na fotografiji ispod gdje kafe stolić zauzima dvije trećine dužine kauča, a kauč zauzima dvije trećine dužine tepiha. Pokušajte i vi slijediti ovo pravilo za uravnotežen izgled dnevne sobe.

Foto: freshome.com

Podijeli ovo