Ako ste neko ko voli i razumije se u dekorativnu i preparativnu kozmetiku onda sigurno znate da bi neseser sa ovim potrepštinama trebalo organizovati i čistiti u skladu sa godišnjim dobom. Sigurni smo da ste se ovih dana bacili na proljetno čišćenje vašeg životnog prostora, pa vas napominjemo da nikako ne zaboravite pročešljati i vaš neseser sa šminkom, tačnije vašu kolekciju.

Popišite šta sve imate

Mi, žene sklone smo nagomilavanju i čuvanju kozmetike koju jednostavno nismo u stanju da koristimo jer imamo samo jedno lice. Da biste napravili što bolju organizaciju prvo treba da uzmete sve što imate i poredate na jedan čist peškir ili plahtu. Na taj način ćete jasno vidjeti i procijeniti šta sve imate i koliko toga vam je zaista potrebno.

Bilo bi dobro da kozmetiku poredate po kategorijama. Karmine stavite sa karminima, pudere sa puderima… Nakon toga, zasučite rukave i od svake kategorije izdvojite proizvode koji vam ne odgovaraju i koje uopšte ne koristite. Ono što vam je ostalo dobro pregledajte, vidite da li je datum dobar, da li je očuvano i da li se uopšte može koristiti. Sve što nije u dobrom stanju, nemojte čuvati, veoma je važno da ostavite samo stvari koje su dobro očuvane i koje ćete moći koristiti još neko vrijeme.

Shutterstock

Organizujte ono što je ostalo

Ako imate šest crvenih karmina koji su iste nijanse i isto toliko roze lakova za nokte bilo bi pametno da se obavežete samo na jedan ili dva koja najčešće koristite, a ostalo proslijedite mami, sestri, drugaricama. Nakon što ste u potpunosti smanjili svoju kolekciju, složite je na svoje mjesto na isti način kako se radili i samu organizaciju. Dakle spremite kozmetiku u ladice ili kutije po kategorijama tako da vam je sve jasno, na svom mejstu  i da tačno znate gdje šta stoji.

Veoma je važno da proizvode za njegu kože koji u sbi sadrže aktivne sastojke poput vitamina C i retinola čuvate na hladnim i suvim mjestima daleko od izvora sunčeve svjetlosti. To znači da bi njih najbolje bilo čuvati u komodi kupatila ili u noćnom ormariću spavaće sobe.

Ako imate baš dosta kozmetike podijelite je na srodne proizvode, sjenke za oči u jednu kutiju/ladicu, bronzere i rumenila u jednu i tako redom.

Ovakovo, detaljno čišćenje vaše šminke bi trebalo da obavljate najmanje dva puta godišnje. Na taj način ćete smanjiti bacanje i kupovinu nepotrebnih stvari, sve će vam uvijek biti pregledno i dobro organizovano. Ono što vam je ostalo, nemojte bacati, recklirajte i poklonite onima koji će to koristiti.

Izvor: RealSimple

Podijeli ovo