Detalji su bitni, no osobni pečat uređenju stola dat će odabir pravih dekoracija, stoga dobro proučite što savjetuju stručnjaci kako urediti sto

Blagdansko vrijeme vrijeme je pretjerivanja. Vrijeme je to kada ne da je dozvoljeno, nego je poželjno spajati naoko nespojivo, igrati se s bojama, materijalima… Vrijeme je to kada je kič na cijeni i kada je jedini kriterij pokušati dočarati bajku u svome domu. To se odnosi na uređenje doma, ali prije svega to se odnosi na blagdanski stol na kojem se tijekom blagdana redaju većini nas omiljene delicije. No, osim hrane, jako se pazi i na uređenje stola – od stolnjaka, svijeća, bešteka, tanjura, čaša i ukrasa. Mi vam donosimo tri prijedloga za božićni stol – od minimalističkog, preko profinjenog dizajnerskog do tradicionalnog….

Dakako, ne morate nužno preslikati naše ideje, one neka vam posluže kao orijentir, a vaša mašta neka od naših prijedloga složi idealnu kulisu za vaša nepca i nepca vaših najmilijih. ožićni ručak prigoda je da se oko stola okupe obitelj i prijatelji te vrijeme kada se na njemu nađu ponajbolje delicije, ali i iznesu dragocjeni pribor i posuđe. Naravno da su blagdani puno više od prigode da se izvuku i ulašte bakin porculan i obiteljska srebrnina ili kristal koji se tijekom godine skrivao na policama… No, učinite i ove blagdane posebnima i potrudite se stol učiniti savršenom pozornicom za gozbu i druženje. Pripremite sve na vrijeme kako biste i vi stigli uživati sjedeći za stolom bez neprestanog “skakutanja” od kuhinje do blagovaonice. Način na koji ćete to učiniti predstavit će vas kao domaćina te unijeti toplinu ili eleganciju, ovisno koji smjer odaberete za uređenje svojeg stola.

Zeleno i crveno

Prvi i najvažniji korak je odabir teme za dekoraciju stola, a ona ovisi o dobi vaših gostiju. Imate li za stolom mališane, ma koliko voljeli minimalizam, izbjegnite monokromiju i hladne tonove te osjetljivo skupocjeno posuđe i čaše s visokim stalkom. I mališani vole zabavu i blagdane pa bi se postavljanje skupocjenog posuđa moglo pretvoriti u fijasko i zbog najmanjeg nespretnog pokreta. Neka u tom slučaju izbor budu topli tonovi i veseli ukrasi te detalji kojima će se mališani veseliti. Postavite im na stolce prigodne jastučiće kako bi sjedili na povišenom te tako imali bolji pregled, a iznenadite ih natpisima s njihovim imenima. Izbjegavajte plavu i žutu te miješanje previše boja poput ljubičaste, narančaste i sličnih. Iako je crvena boja dobrodošla u božićno vrijeme, ona nije nužna, no ne zaboravite da je jednostavno neodoljiva u kombinaciji sa zelenom, uz koju će stolu dati svečan izgled.

Foto: townandcountrymag.com

Podijeli ovo