Početak sedmice je vrijeme kada na Kućici uvijek možete saznati odgovore na vaše najčešće nedoumice u vezi pranja i održavanja odjeće te tretiranja različitih mrlja. Ovaj put ste nas pitali kako se uklanjaju mrlje od kafe sa odjeće, kako se može usporiti proces blijeđenja odjeće crne boje te kako se tretira pletena odjeća koja se gužva.

Pitanje 1: Crna odjeća koja blijedi

Veoma često nosim odjeću crne boje i stalno mi se tokom pranje nameće isti problem: već nakon par pranja ona počinje strašno blijediti i meni bude žao zato što ne znam kako to da spriječim. Postoji li išta što bih mogla uraditi da malo barem usporim ovaj proces?

Selma, Mostar

Kao što bijela odjeća ne ostaje zauvijek bijela, tako i crni materijali sa vremenom neminovno blijede. Višak boje koji se primjenjuje prilikom proizvodnje tkanine kako bi ona izgledala sasvim crno može izblijediti izuzetno brzo. Ako se uzme u obzir da u vodi postoji visoka doza hlorina biće vam jasno da zašto crna odjeća tako brzo blijedi. Ono što možete učiniti za početak jeste korištenje deterdženata sa formulom protiv blijeđenja boja. Oni sadrže sastojke zbog kojih hlorinski ioni u vodi ne utiču u tolikoj mjeri na crnu boju odjeće.

Foto: wheretoget.it

Podijeli ovo