Promjena godišnjih doba znači da trebamo obratiti posebnu pažnju na našu odjeću i obuću te se pobrinuti da ostane očuvana i nakon izlaganja nepovoljnim vremenskim uslovima. Ovaj put smo u sklopu naše rubrike pitanja i odgovori ponedjeljkom odgovorili na pitanje čitateljki koje su u potrazi za najefikasnijim načinom tretiranja mrlja na kožnim stvarima poput ručne torbe i cipela kao i najboljoj metodi pranja jakne tokom zime.

Pitanje 1: Pranje ručne torbe

Poštovani, primijetila sam da je moja omiljena kožna ručna torba izgubila svoj stari sjaj i sada izgleda stvarno staro i ofucano. Uopšte se nije oštetila ili raspala tako da bih ju voljela još koristiti ali ovako stvarno ružno izgleda. Imate li nekih savjet kako bih joj mogla vratiti barem djelić prvobitnog izgleda?

Klara, Trebinje

Kako biste na najbolji način očistili kožnu torbu za početak ispraznite sadržaj iz svih džepova i protresite dobro torbu kako bi ispale sve mrvice i otpaci koji su se sigurno nakupili pri dnu. Kako biste bili sigurni da ste ju dobro očistili obavezno prevrnite postavu i pređite preko nje sa valjkom koji inače koristite za uklanjanje dlaka. Ukoliko ne možete izvući postavu onda usisajte unutrašnjost uz pomoć ručnog ili običnog usisivača.

Kako biste očistili kožu pomješajte mješavinu tople vode i sapuna, natopite neku mekanu krpicu u vodu, iscjedite ju i spoljašnju površinu torbe uz pomoć nje. Nakon toga uzmite drugu mekanu i suvu krpicu i obrišite sapun sa površine. Zatim torbu prosušite uz pomoć peškira. Topla voda i sapun generalno su odlični za uklanjaje bilo kakvih mrlja na kožnoj površini i vraćanje sjaja.

Foto: Arijit Mondal

Podijeli ovo