Ako ste do sada pratili rubriku „TED pitanja i odgovori” znate da jednom sedmično za vas pripremamo dozu zanimljivosti i savjeta za sve vaše goruće probleme koji se tiču tretiranja veša. I ovog puta se radi o tri pitanja i tri odgovora na probleme sa kojima smo se svi mi barem jednom do sada suočili.

Pitanje 1: Grubi peškiri

Poslije kupanja se obožavam omotati sa velikim mekanim peškirom ili bademantilom i stvarno mi je to važan dio relaksacije tokom dana. Već godinama često mijenjam peškire zato što jako brzo nekako izgube svoju početnu mekoću i postanu užasno grubi. Perem ih standardno sa ostalim stvarima možda je u tome problem? Kako da ih perem tako da barem malo duže ostanu mekani kao što su kada ih kupim. Hvala vam unaprijed!

Nermina, Bihać

Najčešći razlozi zašto peškiri gube svoju mekoću su pretjerano sušenje, nedovoljno ispiranje i korištenje premale doze deterdženta tokom pranja. Ako želite vratiti mekoću starim peškirima pokušajte da ih natopite u škafu zajedno sa omekšivačem vode a najbolja prevencija je povećanje količine deterdženta prilikom ciklusa kada perete peškire. Takođe možete pripremiti mašinu za pranje tako što ćete uključiti jedan prazan ciklus a u mašinu ubaciti neki prašak za dekalcifikaciju.

Foto: Brig4nti/Shutterstock.com

Podijeli ovo