Svaki drugi ponedjeljak već je tradicionalno rezervisan za rubriku „Pitanja i odgovori” koju realizujemo u saradnji sa brendom TED. Ovaj put ste nas pitali kako možete tretirati tvrdokorne stare mrlje koje ste previdili prije pranja i spriječiti zapetaljavanje posteljine prilikom pranja u mašini a odgovore možete pronaći u nastavku.

Pitanje 1: Tretiranje starih mrlja

Desilo mi se ono najgore što se može desiti po pitanju mrlja: nisam na vrijeme primijetila da sam se negdje uprljala prije nekog vremena tako da nisam tretirala mrlju odmah. Rezultat je bio da sam tu majicu koja se zaprljala uredno oprala i čak osušila u sušilici da bih tek kasnije otkrila mrlju koja stvarno grozno izgleda. Čini mi se da sada majici nema spasa ili možda griješim? Imate li kakav savjet šta da se radi u ovakvoj situaciji kada je mrlja stvarno tvrdokorna?

Kaća, Bijeljina

Uklanjanje stvarno tvrdokornih mrlja koje se ne tretiraju odmah na licu mjesta ili se slučajno previde mnogo je teže zato što toplina tokom pranja i sušenja još više uvuče prljavštinu u vlakna tkanine. Za početak isprobajte sve uobičajene korake za uklanjanje u zavisnosti od toga od čega je nastala mrlja. U slučaju da niste sigurni kako je mrlja nastala ili ova metoda ne funkcioniše tretirajte zaprljani dio tkanine sa nekim izbjeljivačem na bazi kisika i hladnom vodom. Pratite uputstva na pakovanju i u pripazite da u potpunosti potopite zamrljani dio tkanine u mješavinu vode i izbjeljivača na otprilike osam sati. Nakon toga provjerite da li je mrlja uklonjena i ako jeste, operite majicu na standardan način. Ako mrlja još uvijek nije nestala, ponovite isti proces još jednom i budite spremni na to da će biti možda potrebno nekoliko natapanja kako biste uklonili mrlju do kraja. Srećno!

Foto: FotoDuets/Shutterstock.com

Podijeli ovo