Stilovi u dizajnu interijera su malo poput celebrity zvijezda: stalno se pojavljuju novi kao po nekom šablonu tako da je prosječna osoba potpuno zbunjena i ne umije napraviti razliku između njih. Kada krećete sa izgradnjom ili renoviranjem svoje nove kuće jedva čekate da krene prava akcija kada ćete moći zaprljati svoje ruke sa majstorima, ali prije toga morate napraviti jednu ključnu odluku koja će definisati vaš životni prostor.

Ukoliko pogriješite stilski pravac koji ste imali u glavi ili pomiješate različite pravce koji inače nikako ne idu zajedno možete se teško razočarati već na samom početku. Donosimo vam mini vodič kroz glavne stilove u dizajnu interijera koji će postati vaša prava mala biblija prilikom uređenja doma.

Modernizam

Modernizam ima svoj korjen u minimalizmu. Fokus je na funkcionalnosti, tako da su linije čiste, dekorativni elementi suptilni, a aksesoari su svedeni na minimum. Za modernističke prostore često su karakteristične neutralne palete boja, ispolirane površine, snažni geometrijski oblici i asimetrija. Dok neki smatraju da je ovaj pravac previše hladan i grub, drugi ga smatraju umirujućim i posebno cijene mogućnosti za maksimalno iskorištavanje malih prostora.

Foto: Pinterest

Podijeli ovo