Koja je razlika između porculanske i keramičke pločice? Sve je to slično, zar ne? A opet, zašto toliko ljudi muku muči koje odabrati? Koje su izdržljivije, koje skuplje, koje su dugoročno isplativije?

Izbor pločica jedan je od temeljnih elemenata kada je riječ o dizajnu doma. Pločice koje odaberete, bilo to keramičke ili porculanske, nećete mijenjati tako skoro. Stoga prije samog odabira razmotrite sve opcije, proučite razlike i uzmite si vremena – nije dovoljno jedno poslijepodne za odabir i šoping – te na kraju budite sigurni i zadovoljni svojim odabirom.

Kermačike pločice

Krenimo od samih osnova.. Koja je razlika između keramičke i porculanske pločice? Tile Council of North America definira razliku u smislu apsorpcije vode. Naime, porculanske pločice apsorbiraju manje od 0,5% vode, a keramičke i ostale vrste pločica apsorbiraju više od 0,5% vode.

Koja je razlika između porculanskih i keramičkih pločica?

Porculanske pločice ustvari su izuzetno izdržljiva vrsta keramičkih pločica jer su proizvedene pod velikim pritiskom i temperaturom.

Poruclanske pločice u kupaoni

No da ne duljimo, sastavili smo 5 primjera gdje i kada odabrati koje pločice.

Scenarij 1: Postavljanje pločica u prostoriji s visokim udjelom vlage

Najbolji izbor : PORCULAN

TCNA definira porculanske pločice kao pločice koja apsorbiraju manje od 0,5% vlage. Zašto porculan ne apsorbira puno vlage? Prema TCNA, porculan je prirodno gust, što znači da je u njega teže prodrijeti. Drugim riječima, gotovo je vodootporan. Ova značajka čini porculanske pločice izvrstnim izborom kada je riječ o kupaonici ili bilo kojem drugom djelu doma koji je izložen velikoj količini vlage.

Dakako, to nužno ne znači da su keramičke pločice loš izbor. U stvari, mnogi postavljaju keramičke pločice u tuš ili na pod kupaonice. Međutim, nepropusnost porculana osigurati će Vam najbolju zaštitu od vlage.

Kuhinje se također mogu smatrati vlažnim zonama zbog svih mogućih tekućina dok pripremamo hranu, čistimo, peremo suđe itd. U slučaju da Vam procuri sudoper ili se pokvari perilica suđa, osjećati ćete se sigurnije ako imate porculanske pločice.

Poruclanske ploćice u kuhinji

Ovisno o gradu u kojem živite i klimatskom području, predsoblje također može biti rizično. Porculan je izgrađen tako da izdrži izloženost vlazi koja se stvara zbog kiše, snijega, leda.

Podijeli ovo