Svaka godina sa sobom donosi čitav niz novih trendova od kojih su neki potpuno novi i po prvi put viđeni dok neki drugi predstavljaju povratak nekim klasicima koji će uvijek biti omiljeni. I 2019. godina nije izuzetak po tom pitanju, a varijacije na temu uređenje enterijera veće su nego ikada ranije. Mogućnosti je bezbroj a u tom moru mogućnosti ponekad je teško pronaći nešto originalno i jedinstveno, a istovremeno uklopivo u našu sopstvenu estetiku i ukus.

Prvi mjeseci u svakoj godini obično su rezervisani za raznozrane izvještaje o trendovima koje objavljuju poznati portali i časopisi o uređenju enterijera kao što su „Architectural digest”, „HGTV”, „Elle Decor” ili „Apartment Therapy” te svjetski slavni blogeri i influenseri koji se bave temom uređenja i dekoracije enterijera. Posebna kategorija su i društvene mreže koje objavljuju sopstvena predviđanja predstojećih trendova na osnovu podataka o svojim korisnicima i njihovim preferencijama tokom protekle godine. Najpoznatiji je tako izvještaj društvene mreže „Pinterest” koji je jedan od najuticajnijih u ovoj sferi i na koje ćemo se osvrnuti nešto kasnije u tekstu.

Foto: Pinterest enterijera

Foto: Pinterest enterijera

Nova godina nas obično inspiriše da malo pospremimo i reorganizujemo svoje životno okruženje te se možda odlučimo i na neke veće projekte redizajna a za sve to nam je potrebno samo malo motivacije. Ako ste i vi u potrazi za takvom vrstom motivacije onda vam preporučujemo da se udobno smjestite u svoju omiljeni fotelju, pustite neku lijepu instrumentalnu muziku u pozadini i uzmete telefon ili tablet u ruke. Pripremili smo za vas najopširniji pregled trendova u uređenju enterijera za 2019. godinu koji trenutno možete pronaći na internetu, a na vam je samo da se udobno zavalite i počnete sa čitanjem!

MAKSIMALIZAM JE KONAČNO U MODI!

Minimalističko ili maksimalističko uređenje enterijera?

Trend koji je tokom godine bio poprilično pod lupom i u žiži interesa mnogih dizajnera sada već lagano napušta scenu i ustupa mjesto jednom dijametralno različitom trendu. Dok je tokom 2016. a pogotovo 2017. i nekim dijelom 2018. godine fokus često bio na minimalističkom stilu uređenja enterijera čini se kako je dizajnerima i publici dosadila ova vrsta izgleda enterijera a sa vremenom se pojavila želja za stilom koji će biti personalniji, manje ograničavajući i slobodniji. Radi se prvenstveno o maksimalističkom stilu koji funkcioniše po paroli- što više svega.

Foto: Pinterest enterijera

Foto: Pinterest enterijera

Dom uređen u maksimalističkom stilu gotovo je po pravilu dramatičan, senzacionalan i hrabar, ali tako da se pri tome ne izgubi osjećaj topline i dobrodošlice. Razmislite o korištenju animal ili eklektičnog printa, jarkih kombinacija boja koje se mogu smijenjivati iz prostorije u prostoriju a još neki od elemenata koji su tipični za ovaj izgled su i otvorene police i galerijski zidovi sastavljeni od mještavine različitih zanimljivih detalja u raznim formatima. Maksimalizam je umjetnost uspješnog spajanja gotovo nespojivih elemanata na izuzetno artistički način tako da će se posebno svidjeti umjetnicima i ljubiteljima umjetnosti.

Časopis „Architectural digest” osvrnuo se u svom izvještaju o trendovima i na ovaj stil koji ponovo okuplja obožavaoci iz raznih dizajnerskih i životnih sfera. Ovo je stil koji vam omogućava veće poigravanje sa bojama, teksturom i oblicima, a fokus više nije na ograničenom broju elemenata već na svemu što je jarko, veselo, vedro i malo drugačije. Ovaj trend sve je više izražen i u umjetničkom svijetu tako da ćemo u domovima sve više viđati slike, fotografije, skulpture i keramičke detalje u jarkim i zanimljivim bojama i oblicima. Više o popularnim bojama i teksturama u 2019. godini možete saznati u nastavku teksta.

Boja u funkciji uređenje enterijera

Ne možemo pričati o kolor trendovima bez spominjanja Pantone boje godine. Nakon što ovaj poznati institut objavi svoj izbor boje koja će obilježiti narednu godinu prema njihovim predviđanjima ta vijest obavezno odjekne u svim medijima, a tu boju kasnije nerijetko viđamo na svemu, od haljina na modnim pistama, kućanskih aparata do boje karmina. Čini se kako će 2019. biti u znaku prirodnijih nijansi budući da je za boju godine proglašena vrlo interesantna i nimalo suptilna ’Livin Coral’ (živi koral) boja koja predstavlja fuziju boja koje možemo pronaći u prirodi i modernih trendova.

Foto: Pinterest enterijera

Foto: Pinterest enterijera

Ova boja je vedra, upečatljiva, topla i predstavlja prilično hrabar izbor. Pored nje, još neke boje koje će obilježiti 2019. godinu po pitanju uređenja enterijera trebale bi biti i uvijek aktuelna zelena za koju dizajneri tvrde da može osvježiti i regenerisati prostor poput nijedne druge a posebno će biti aktuelne njene nešto tamnije nijanse za razliku od prethodnih godina. Posebno će popularna biti i žuta boja u svim svojim nijansama, a ona će posebno biti favorit dekoratera tokom proljećne sezone. Jedna njena nijansa već se izdvojila od drugih a radi se o senf žutoj boji koju ćemo ove godine viđati doslovno svugdje, od presvlaka za kauč do zavjesa, a posebna je zato što na odličan način spaja retro i moderni izgled. Zelena i žuta boja odlično izgledaju u kombinaciji tako da se i za tu varijantu možete odlučiti prilikom uređenja doma.

Materijali koji će se koristiti pri gradnji

Ljudi su sve više u potrazi za načinima da se ponovo povežu sa prirodom i to je glavni razlog što će prirodni elementi poput drveta obilježiti u velikom dijelu i ovu godinu. Drvo se široko koristi za kreiranje raznih vrsta izgleda, a prvenstveno za kreiranje umirujuće i tople atmosfere u domu. Raste želja vlasnika domova za svjetlijim, prozračnijim prostorima a drvo je odličan način za postizanje takvog efekta.

DETALJI KOJI MOGU IZMIJENITI IZGLED DNEVNE SOBE U 2019. GODINI

Viđaćemo i sve više drugih dekorativnih elemenata od prirodnih materijala poput bambusa, slame i  biorazgradivog tekstila a popularna će biti i grnčarija od gline u neutralnim bojama i fluidnim organskim formama.

Pored drveta i drugih prirodnih materijala očekuje se i porast popularnost materijala kao što su bakar i mesing. Dok su 2017. i 2018. godina bila više u znaku ’rose gold’ (ružičasti metal) materijala njega ćemo viđati sve manje, osim u kombinaciji sa nekima od prethodno pomenutih materijala.

Foto: Pinterest enterijera

Foto: apartmenttherapy.com enterijera

Beton je veoma izdržljiv i raznovrsan materijal koji će se sve više koristiti i prilikom uređenja enterijera u 2019. godina. On omogućava da postignete čist i jednostavan izgled jasnih linija na koji se kasnije mogu nadograđivati razne vrste stilova, tekstura i boja. Zahvalan je kao osnova za eksperimentisanje sa bilo kojom vrstom dekora.

Još jedan popularan dekorativni trend u uređenju enterijera za 2019. godinu biće i miješanje različitih materijala. Eksperti su najavili da će metali poput bronze, bakra, zlata i srebra zablistati u novom sjaju kada se dobro međusobno iskombinuju.

ESENCIJALNI DEKORATIVNI DODACI ZA DOM U 2019. GODIN

U 2019. godini nećete moći da ne primijetite i terrazzo stil koji ćete viđati stvarno svugdje. Ovaj dekorativni stil bio je popularan u Milanu tokom osamdesetih godina gdje se često mogao viđati prvo u kafićima i raznim javnim objektima, a kasnije sve češće i u domovima pogotovo u vidu pločica u enterijeru i eksterijeru. Daas se terrazzo uzorak često može vidjeti i na tapetama i tepisima. Radi se o trendu iz prošlosti koji se vratio u modernom obliku.

Lažni kamen i pločice velikog formata uskoro će zamijeniti trenutno popularne materijale poput bijelog italijanskog mermera. Tehnološki napredak u printanju i rad na poboljšanju materijalne kvalitete omogućili su kreiranje nove vrste porcelanskih pločica koja izuzetno dobro imitira prirodne materijale a koje će biti sve popularnije zbog povoljnijih cijena i jeftinije postavke.

Popularne vrste namještaja za opremanje enterijera

Jedno je sigurno: baršun se u 2019. godini vraća na velika vrata! Iako je nedavno smatrano da je ovaj materijal totalno demode trenutno se radi o najtraženijem izboru materijala za presvlačenje kauča i fotelja. Prema mišljenju dekoratera baršun asocira na luskuz i pomalo otkačen eklektični izgled koji će obilježiti uređenje enterijera u ovoj godini. Nemojte se iznenaditi ako ovaj materijal budete sve više i više viđali na stolicama i sofama i javnim objektima poput kafića i restorana u vašem gradu.

Foto: Pinterest enterijera

Foto: freshhome enterijera

Davno su prošli dani kada u jednom domu vidimo isključivo namještaj od jedne vrste proizvođača. Na ovaj način se najbrže postiže da neka prostorija izgleda kao izložbeni salon ili aranžman namještaja iz nekog izloga što može izgledati poprilično sterilno. Umjesto toga, u trendu će biti kombinovanje namještaja i dekorativnih elemenata od različitih proizvođača i fokus će biti na kreiranju ugođaja koji će odgovarati našem personalnom ukusu. Neka opremanje nekog prostora bude kontinuirani proces tokom kojeg ćete stalno sakupljati različite vrste namještaja od raznih proizvođača te kombinujte komade koji su karakteristični za različite istorijske periode.

Trenutno se dešava i veliki povratak art deko stila koji će se u domovima implementirati na razne zanimljive načine. Simplističke linije karakteristične za dekor koji je bio popularan tokom sredine prošlog vijeka ponovo se vraćaju u modu a biće kombinovate sa raznim glamuroznim materijalim i šarama. Art deko stil popularan je zbog toga što je poprilično zaigran i raskošan, a u isto vrijeme i praktičan. Posebno često ćemo ga moći primijetiti u dizajnu namještaja, lampi i aksesoara.

Popularni uzorci

I ova godina će biti u velikoj mjeri u znaku geometrijskih uzoraka. Radiće se o prilično snažnim i upečatljivim detaljima različitih geometrijskih oblika ili nešto manjim, suptilinijim varijantama koji će se moći pronaći na raznim vrstama elemena u sklopu enterijera. Geometrijski oblici će se tako često viđati i u uređenju javnih objekata poput kafića i restorana, kao i u službenijim prostorima poput kancelarija. Pored raznih dekorativnih elemenata geometrijski uzorci će biti predstavljeni i u sklopu tkanina, tapeta i pločica. Možete kombinovati različite geometrijske oblike, koristiti ih selektivno npr. samo u jednom dijelu doma ili na jednom zidu, koristiti kako bi se kreirao efekt slojevitosti- mogućnosti su praktički neograničene.

Fluorescentne boje

Da li ste čuli za sirenizam? Tokom proteklih godina ovaj trend je bio poprilično eksploatisan na modnim pistama i kozmetičkoj industriji a sada će se sve više primjenjivati i pri uređenju enterijera. Radi se o kombinaciji fluorescentnih boja koje su kombinovane tako da pomalo imitiraju riblje krljušti, a ovaj koncept pronašao je prilično zanimljvu primjenu u dekoraciji domova. Jedan dobar primjer su mozaici od minijaturnih pločica u raznim nijansama boja poput plave, ružičaste, ljubičaste i zelene koje se presijavaju na interesantan način. Ovi mozaici se posebno primjenjuju kao pozadina sudopera i štednjaka u kuhinjama i mi možemo samo reći da nam je od svih trendova za 2019. godinu ovaj najomiljeniji 😊

Finiš

Po ovom pitanju neće biti pretjeranih promjena u odnosu na prethodnu godinu pa će tako i dalje svepristutan biti mat finiš. Od proizvoda za uljepšavanje do automobila, mat finiš koristi se za postiganje suptilnog i elegantnog izgleda. U poređenju sa dramatičnim efektom koji postižu površine sa visokom dozom sjaja, mat finiš koristi se za postizanje dosta opuštenijeg i pomalo futurističkog izgleda.

Foto: Pinterest enterijera

Mat finiš sam od sebe može izgledati pomalo monotono tako da je važno ’oživiti’ ga uz pomoć nekih zanimljivih detalja ili dekorativnih elemenata u nekim jarkim bojama koje su trenutno vrlo popularne poput žute ili koralne. Ako bi se ove boje koristile u kombinaciji sa finišom od visokog sjaja efekt bi mogao biti pretjeran i pomalo neukusan dok se na ovaj način postiže lijepo stilizovan i dobro usklađen izgled enterijera.

Mat finiš može se vrlo uspješn imeplementirati na namještaju i koristiti kako bi se dobili neki vrlo zanimljivi tonovi i siluete, a trebate ga uzeti u obzir kada želite postići bezvremenski izgled.

11 FENOMENALNIH TRENDOVA U UREĐENJU KUHINJE ZA 2019. GODINU

Futuristički elementi na tekstilu

I ova godina će biti u znaku raznih eksperimenata u polju dekora a to će pogotovo biti izraženo po pitanju tekstila koji će se koristiti u dekorisanju enterijera. Tekstili će poprimiti novi nivo kompleksnosti i raznovrsnosti kakva do sada nije viđena. Tekstil više neće biti samo materijal koji prekriva površinu namještaja ili dijelova doma već će poprimiti život za sebe uz pomoć tehnika kao što su 3D pletenje, recikliranje i printanje na tekstilu u cilju postizanja dramatičnog efekta. Tekstili će sve više koristiti prednosti modernih tehnologija već u bliskoj budućnosti.

Održiva arhitektura

U 2019. sve će se vrtiti oko održive arhitekture. Sve češće ćemo imati priliku da viđamo sistem za filtriranje vode u komercijalnim zgradama kao i solarne panele na krovovima domaćinstava. Svi kućanski uređaji koji trebaju učiniti naš život jednostavnijim i lagodnijim poput klima uređaja, grijalica ili sistema za ventilaciju biće sve češće dizajnirati na takav način da će se prirodan energija maksimalno čuvati i koristiti. Neki već prisutni trendovi, poput ekoloških materijala i korištenja održivih materijala za kreiranje vizuelnog imidža kompanija tu su i da ostane i da se dalje razvijaju.

 

Podijeli ovo