Iako su trendovi važan dio svakog uređenja enterijera ništa ne može zamijeniti neke fundamentalne osnovne načine na koji dizajn funkcioniše. Iz tog razloga se u ovom tekstu vraćamo na same osnove koje treba savladati prije bilo kakvih većih dizajnerskih poduhvata. U nastavku teksta ćete saznati zbog čega je asimetrija krucijalna komponenta u uređenju naših domova.

Najjednostavnije tečeno, asimetrija predstavalja vrstu balansa koji se često uspostavlja u dizajnu. Asimetrični ili informalni balans predstavlja vrstu balansa u kojem se ponavljaju slične forme, linije i boje ali pri tome nema egzaktnih duplikata. Tako, na primjer, dnevna soba uređena u asimetričnom stilu može sadržavati sofu sa stolom sa jedne strane i stojećom lampom sa druge. Na sljedećim stranicama možete saznati zašto je važna i kako se može postići u domu.

Asimetrija dodaje vizuelni interes domu

Najčešći razlog zašto se implementira asimetrija je dodavanje većeg vizuelno interesa određenoj prostoriji. Iako ponavljanje i simetrični aranžman ponekad imaju tendenciju da izgledaju monotono asimetrični izgled je taj koji budi i održava pažnju na zanimljiv način. Psihologija ima objašnjenje zašto je asimetrija toliko efektna i ključ je u načinu na koji naš mozak procesuira informacije. U asimetričnim prostorima su obrasci manje uočljivi tako da je našem mozgu potrebno više vremena kako bi procesuirao informacije što sam proces čini interesantnijim.

Foto: freshome.com

Podijeli ovo