Većina roditelja misli da odabirom hrčka kao kućnog ljubimca idu linijom manjeg otpora kada djeca baš ne žele da odustanu. Uvijek pomisle da je o hrčku lakše voditi računa nego o psima ili mačkama, ali nisu ni svjesni obaveza koju ova preslatka životinjica donosi. Ako planirate nabaviti hrčka onda morate znati nekoliko važnih stvari.

Hrčci su slatki, dlakavi i mekani. Ne morate ih voditi u šetnju, ne linjaju se poput mačaka i neće vam izgristi namještaj pout pasa i zato su oni čest izbor za prvog kućnog ljubimca. Ipak, prije nego što definitivno odlučite pročitajte tekst do kraja i procijenite da li je to pravi izbor.

Hrčci su noćne ptice

Ove slatke životinjice danju spavaju, a noću su aktivne i zaista ne vole da ih se dira dok spavaju. To znači da vaši mališani ako idu rano na spavanje neće imati priliku da se igraju s njima i neće imati osjećaj da imaju kućnog ljubimca. Isto tako ako planirate da držite kavez u spavaćoj sobi, dva puta razmislite, jer u tom slučaju sigurno nećete spavati.

Usamljeni jahači

Hrčci vole samostalan život i znaju biti veoma agresivni prema cimerima. Patuljasti hrčci mogu živjeti u paru ili većim grupama, posebno ako potiču iz istog legla, ali sve ostale vrste ne bi trebalo sparivati u isti kavez jer bi mogo doći do tuče. Nikada nemojte sparivati hrčke iz različitih legla u jednom kavezu i nemojte sparivati ženke i mužjake jer se veoma brzo razmnožavaju.

Nezavisne životinje

Ako želite nabaviti hrčka da se s njime mazite i igrate u tom slučaju ćete se duboko razočarati jer za razliku od pasa i mačaka oni uopšte ne vole da se maze i sigurno neće doći kada ga zovnete. Potrebno je zaista puno vremena da se vaš hrčak navikne da ga želite držati u rukama i nemojte to raditi na silu, ako primjetite otpor.

hrcak2

Potreban im je prostor

Iako su mali, potreban im je veliki životni prostor. Nabavite im kavez najmanjih dimenzija 75 x 40 x 40 centimetara tako da oni mogu slobodno da se kreću. Sve vrste hrčaka uživaju u kopanju i zatrpavanju zato bi kavez trebalo da bude dovoljno dubok i da u njemu ima debeo sloj sijena da bi oni mogli da se zatrpavaju. Tuneli i točak za vježbu su takođe obavezni.

Održavanje kaveza je obavezno

Veoma je važno da redovno čistite i održavate kavez svom ljubimcu, ne samo zbog njegovog zdravlja već i zbog neugodnih mirisa koji bi se mogli širiti vašim domom ako ga zapustite. Izmet i ostatke hrane bi trebalo čistiti svakog dana bez izuzetaka, a detaljno bi trebalo mijenjati sve iz kaveza jednom sedmično. Svakodnevno bi trebalo mijenjati i vodu.

Briga o zubima i kznu

Hrčcima zubići rastu sve dok žive i zato je veoma važno da uvijek u kavezu ima neku grančicu koju može grickati. Isto tako morate ga redovno voditi kod veterinara da mu pregledava i po potrebi vadi zubiće. Hrčke koji imaju dugu dlaku morate redovno četkati.

Majstori za bijeg

Ne samo da morate paziti da je kavez siguran, već ih stalno morate imati na oku jer pobjegnu i u najnevjerovatnijim situacijama. Uprkos tome trebalo bi da ih svakodnevno puštate iz kaveza da se dobro istrčavaju, ali morate paziti na njih da se ne ozlijede ili da se ne zapetljaju u neke kablove. Nikada ne ostavljajte hrčka van kaveza bez nadzora.

Podijeli ovo