Žene koje inače imaju problem sa suvom kožom sigurno se ne raduju zimi jer su svjesne da će se njihov problem dodatno pogoršati tokom hladnih dana. Neugodna suva koža koja je nešto izraženija na licu, rukama i stopalima može biti veliki problem ako na vrijeme ne povedete računa. Suva koža zimi zahtjeva posebnu njegu jer može doći do perutanja, do bolnog pucanja pa čak i do ekcema.

Koža će se početi dodatno sušiti sa prvim danima grijne sezone i na to budite spremni te primjenite ovih deset savjeta koji će vam sigurno pomoći da spriječite neka veća oštećenja i probleme.

Potražite savjet stručnjaka

Ako proizvode za izrazito suvu kožu budete kupovali na svoju ruku uz savjete apotekara ili radnice u drogeriji moglo bi se desiti da kupite nešto što će vam napraviti više štete nego koristi, bez obzira na cijenu. Upravo iz tog razloga najbolje bi bilo da za savjet pitate dermatologa ili kozmetičara koji će vam u odnosu na vaš tip kože tačno odrediti šta treba da koristite. Ne treba da se plašite jer to ne znači automatski da će vam preporučiti proizvode koje si ne možete priuštiti. Na tržištu se može naći mnoštvo drogerijskih proizvoda koji vrijede mnogo više nego što koštaju.

Hidratacija na prvom mjestu

29361607355_cefc39fc73

Ako imate suvu kožu onda sigurno znate koliko je hidratacija važna čak i tokom toplijih dana, a zimi je još važnija. Svakodnevnu njegu kože bi uvijek trebalo prilagođavati vremenskim (ne)prilikama. Bez obzira na tip kože, nipošto nemojte cijele godine koristiti iste proizvode. Zimi koristite sredstva za hidrataciju napravljena na uljnoj bazi koji će vašem licu pružiti zaštitni sloj jer ulje pomaže koži da duže zadrži prirodne masnoće. Kada birate ulja za lice morate biti posebno pažljivi jer određeni prozvodi nisu namijenjeni licu već samo za tijelo. Koristite ulja od noćurka, badema, avokada, a izbegavajte shea puter ili ulje od kokosa.

Nastavite koristiti zaštitu protiv sunca

Kreme koje u sebi sadrže zaštitu od sunca nisu namijenjene samo za ljetnji period, već bi ih trebalo koristiti cijele godine. Jer čak i zimsko sunce može oštetiti kožu. Naravno, to ne znači da morate koristiti kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom 50+ već koristite kreme za lice koje u sebi imaju blagu zaštitu.

Posvetite se svojim rukama

Koža na rukama je prilično tanja u odnosu na druge dijelove tijela, a izložena je svim vremenskim prilikama i zato joj je neophodna posebna zaštita. Hladno vrijeme može izazvati pucanje kože na rukama, a to ćete spriječiti samo ako redovno budete ruke mazali kremom, radili pilinge i pakovanja da bi koža bila dovoljno hidrirana. Rukavice su takođe sjajna zaštita.

Izbjegavajte vlažna pakovanja za stopala i ruke

Iako i neki proizvođači skupljih preparata svake sezone izbace vlažne čarape za ruke i noge koje se obuju i drže preko noći. Ovakva pakovanja kod suve kože mogu izazvati upale, svrab, pucanje kože i ekcem i zato ih izbjegavate.

Nabavite ovlaživač vazduha

centralno grijanje, ali i klima uređaji isušuju vazduh u zatvorenim prostorima što jako loše utiče na vašu već suhu kožu i zato bi, ako imate mogućnosti, trebalo da nabavite ovlaživač vazduha. Pomoći će i ako u nešto većoj šerpi skuhate čaj pa ostavite da se isparava, a važno je i da redovno zračite prostore, bez obzira na to koliko je napolju hladno.

28468041255_6493b1cdcd_b

Hidratacije nije važna samo kožu već i za zdravlje

Čuli ste to sigurno hiljadu puta, ali nije zgoreg da ponovimo još jednom. Vodu je potrebno piti, ne samo zbog kože nego zbog opšteg zdravlja organizma, a ukoliko ste zdravi i tijelo je hidrirano samim tim će i koža biti lijepa, zdrava i zategnuta. Ali, dermatolozi kažu da se može desiti da osoba pije i do 12 čaša vode dnevno pa da im koža i dalje bude suva u tom slučaj uzrok vašeg problema morate tražiti negdje drugdje.

Ne zanemarujte stopala

Zimi vam je za stopala potrebna čak i jača hidratacija nego ljeti i zato one lagane kreme zamijenite nešto masnijima, konkretnijima. Idealno bi bilo da pronađete kreme koje sadrže vazelin ili glicerin, a povremeno koristite i pilinge kojima ćete ukloniti sve odumrle stanice kože da bi koža mogla što bolje upiti sve one blagodeti koje se kriju u kremama.

Koristite blage pilinge i maske

Zimi nemojte koristiti jake pilinge i maske za lice jer ćete pomoću njih ukloniti i prirodni sebum koji služi da se koža hidratizuje prirodnim putem. Te teške pilinge i maske ostavite za neko toplije vrijeme kada u vazduhu bude više vlage.

Podijeli ovo