U posljednjih nekoliko godina TV emisije i kanali specijalizirani za kuhanje su postali prilično popularni tako da sve mi samo jednim klikom imamo priliku učiti od najstručnijih svjetskih šefova kuhinja. U današnjem tekstu nećemo se osvrtati na kulinarske sposobnosti ovih kulinara ni na broj Mišlenovih zvjezdica, baziraćemo se na onom površnom, na izgledu.

Za vas smo odabrali najzgodnije TV kuvare koje možete pratiti na našim programima. Ako smo nekoga izostavili slobodno nas dopunite.

Curtis Stone

stone

On je australijski selebriti kuhar, a nadimak po kome je poznat u rodnoj Australiji jeste Tihi Terminator. Kuhati je počeo sa nepune četiri godine, a mnogo puta do sada je izjavio da je sve o kuhanju naučio od svoje bake Maude po kojoj je dao i ime svom prvom restoranu. Autor je i voditelj mnogih kulinarskih emisija, a jedna od najpopularnijih je sigurno “Take home chef” u kojoj je odlazio u domove gledalaca i pomagao im da naprave večeru. Svoju profesionalnu karijeru započeo je sa 18 godina u jednom od hotela lanca Savoy. Oženjen je glumicom Lindsay Price sa kojom ima dva sina, Hudsona i Emersona.

Gabriele Sponza

gabriele

Njegovo ime, ali i izgled ste sigurno zapazili na kanalu 24kitchen na kome ima nekoliko emisija. Rođen je u Izmiru 1982. godine, a kulinarsko obrazovanje stekao je u pozantoj Johnson & Wales školi kuvanja u Sjedinjenim Američkim Državama. Profesionalnu karijeru je započeo u Francuskoj radeći u nekoliko restorana koji su nosioci i po tri Mišlenove zvjezdice. Trenutno je zaposlen i kao predavač na Kulinarskoj akademiji u Istambulu. Reklo bi se da kuhanje ima u malom prstu.

Ljubomir Stanišić

ljubomir

Naše gore list, kuhar rođen u Sarajevu 1978. godine, a sticajem okolnosti život je nastavio u Portugalu gdje je danas vlasnik jednog od uglednijih restorana. Njegove emisije su bile uglavnom bazirane na receptima koje je pripremao u prirodi, bez svih onih pomagala i aparata kojima se profesionalni kuhari inače služe. Svoju kulinarsku avanturu započeo je u Beogradu gdje je završio dva kursa, jedan za pekara, a drugi iz internacionalne kuhinje i tada se rodila ljubav. Bio je član žirija Masterchef-a u Portugalu, a izdao je i dvije knjige.

Ivan Pažanin

ivan

On nam je za oko zapao prošle godine kada je bio član žirija hrvatskog kulinarskog takmičenja pod nazivom 3, 2, 1 Kuhaj koji se prikazivao na RTL televiziji, a veliki broj domaćica je pratio ovu emisiju upravo zbog zgodnog, do tada nepoznatog Pažanina. Trenutno je glavni kuhar u jednom elitnom trogirskom restoranu, a prije toga je proveo 13 godina kuhajući u kuhinjama luksuznih brodova. Kuhao je za neke od najpoznatijih faca među glumcima i sportistima među kojima su John Malkowich, Novak Đoković te za tim Formule 1. Tri mjeseca je proveo na Antarktiku.

Donal Skehan

donal

Najmlađi na ovoj listi i vjerovatno nama najmanje poznat, ali on sigurnim koracima grabi ka samom kulinarskom vrhu, posebno kad je u pitanju televizija. Na kanalu 24kitchen nas je oduševio kuhajući sa italijanskim bakama u emisiji Grandma‘s boy, izdao je čak šest knjiga, bio je i član irskog benda Streetwize, a pored toga se bavi glumom i fotografijom. Jednom je izjavio da je sve je počelo kao blog nastao iz čiste ljubavi prema kuhanju, i prema njegovim riječima nadmašilo je sva njegova očekivanja.

Podijeli ovo