Kraj ljeta i početak jeseni se smatra prilično varljivim dobom godine i u to vrijeme se lakše razboljeti, odnosno prehladiti. To u stvari nije ništa čudno i vjerujemo da razlog tome leži u činjenici što u jednu ruku nismo u potpunosti spremni da se pozdravimo s ljetom te se trudimo da što duže nosimo sve one prozračne i lagane odjevne komade kojima smo se veselili cijele godine.

Da biste se riješili dosadne prehlade veoma brzo i efikasno možete koristiti lijekove koje možete kupiti u apoteci bez liječničkog recepta, ali cijelom problemu možete pristupiti na potpuno prirodan način. Ako se odlučite za ovo drugo obavezno uzmite u obzir osam jednostavnih trikova koji će vam u tome pomoći. Sigurni su, isprobani i zaista djeluju.

Često duvajte nos

Možda vam zvuči kao potpuno banalan i bespotreban savjet, ali kad ste prehlađeni veoma je važno da ga se pridržavate. Dakle, zaboravite na uvlačenje šlajma i svaki put kad osjetite da vam je nos pun izduvajte ga iz sve snage. Isto tako važan je i način na koji duvate nos. Najefikasnije ćete izduvati nos ako prstom pritisnete jednu nozdrvu i lagano duvate kroz drugu. Ruke perite nakon svakog korištenja maramice.

2441248585_b360f07c06

Odmarajte

Iako prehlada nije bolest koja može otići u krivom smjeru i zbog koje će vam biti potrebno neko teže bolovanje, veoma je važno da odmarate što je više moguće. Odmaranje je važno da vratite organizmu potrebnu energiju pomoću koje će se izboriti sa bolešću. Ako već niste u mogućnosti da uzmete nekoliko slobodnih dana na poslu, onda obavezno dozvolite ukućanima da vas tetoše, neka vam vrate za svo tetošenje koje ste vi njima priuštili.

Ispirajte grlo/grgljajte

caj

Ako vas boli grlo grgljanje će vam ovlažiti grlo i donijeti trenutno olakšanje, važno je samo da na vrijeme počnete. Sipajte kašičicu soli u čašu tople vode i grgljajte najmanje četiri puta dnevno. Ako vam je grlo nadraženo i tjera vas na kašalj onda bi bilo dobro da grgljate čajevima koji sadrže tanine da bi se membrane grla suzile. Isto tako, grlo možete ispirati mješavinom jedne kašičice meda rastopljene u pola čaše jabučnog sirćeta. Čaj od lista maline takođe može biti veoma efikasan.

Pijte dosta tople tečnosti

Ovo je savjet koji će vam dati vjerovatno svaki doktor ako mu se obratite sa simptomima prehlade ili gripa. Tečnost će vam pomoći da se lakše riješite zapušenosti nosa i disajnih puteva, spriječiće dehidraciju i ublažiti neugodnost koju osjećate u nosu zbog zapaljenja membrana.

Priuštite si parnu kupku

Nemojte odmah pomisliti da treba negdje da idete i plaćate posebne tretmane, parnu kupku možete jednostavno napraviti sami u svom kupatilu, ako imate tuš kabinu postupak će biti sasvim jednostavan. Pustite nešto topliju vodu da teče, a vrata tuš kabine dobro zatvorite i polako udišite paru koja se stvara. Ovo je takođe sjajan način da brzo i jednostavno otpušite nos.

Stavite hladne ili tople obloge direktno na sinuse

Hladna ili topla temperatura može vam pomoći da se riješite neugodnog osjećaja iz sinusa. Kako ćete odabrati? Jednostavno probajte i jedno i drugo pa koristite ono što vam više paše. U svakom slučaju ni hladnoća ni toplina vam ne mogu nanijeti apsolutno nikakvu štetu.

20440463738_9da2839ccd

Spavajte sa dodatnim jastukom ispod glave

Ovo će vam pomoći da se šlajm iz nosa spušta prema dole, a ukoliko vam je ugao pod kojim vam stoji glava pomalo neobičan i neugodan pokušajte staviti jastuke između madraca i uzglavlja da bi vam promjena jednostavnije pala.

Ne putujte ako to nije neophodno

Kada ste prehlađeni nije vam potreban neki dodatni stres koji ćete priuštiti svom organizmu, a putovanje to sigurno jeste. Ako baš ne možete odgoditi putovanje onda se preporučuje da ne putujete avionom. Putovanje avionom može oštetiti bubnjiće usljed promjene pritiska u vazduhu tokom polijetanja i slijetanja aviona. Ako ne možete odgoditi ni let onda sa sobom obavezno ponesite kapi za nos i koristite ih upravo netom prije polijetanja i slijetanja. Isto tako žvakanje žvakaće gume može smanjiti pritisak u ušima tokom leta.

Podijeli ovo