Postoji zaista mnogo oboljenja koja mogu napasti naša crijeva, ali jedna od svakako najčešćih je infekcija izazvana kandidom ili candida albicans. Kandida je poznata kao gljivica koja živi u organizmu i kada je u stanju mirovanja ne izaziva nikakve probleme.

Uglavnom se vjeruje da su žene podložnije infekcijama koje uzrokuje ova gljivica jer se često povezuje sa vaginalnim infekcijama, ali istina je da od nje jednako boluju i muškarci, a kod njih se obično aktivira u gastroinstestinalnom traktu.

Simptomi upozorenja

9515829903_9494aaa5f8

Infekcija kandidom izaziva mnoštvo različitih simptoma na koje treba da obratite pažnju.

Opšti simptomi: hronični umor, žudnja za slatkišima, gojenje, problemi sa kožom (akne, ekcem, psorijaza).

Gatsrointestinalni simptomi: Nadutost, gasovi, grčevi u stomaku, svrab rektuma, mogući proliv ili zatvor.

Hormonalni simptomi: Neredovne menstruacije, pojačani simptomi PMS-a, fibroidi (miomi), endometrioza.

Nervni sisitem: depresija, nervoza, problemi sa koncentracijom.

Imuni sisitem: Alergije, osjetljivost na hemikalije, smanjena otpornost na infekcije, artritis.

Glavni uzročnici gljivične infekcije

Postoji zaista mnogo uzročnika koji mogu aktivirati kandidu među kojima je prekomjerna konzumacija alkohola, korištenje antacida, antibiotika ili kontraceptivnih pilula. Isto tako, hlorisana voda može biti jedan od uzročnika baš kao i hrana koja sadrži antibiotike ili sintetičke hormone, a tu se najčešće misli na neorganske mliječne proizvode perad i meso. Kandidu može aktivirati i seksualni odnos sa osobom koja je nosilac, loša ishrana i naravno višak stresa u životu. Pored svega ovoga neka zdravstvena stanja poput neaktivne štitne žlezde ili dijabetesa mogu organizam učiniti ranjivim na kandidu, odnosno infekcije koje ona izaziva.

kamilica

Liječenje prirodnim putem

Na svu sreću, u prirodi postoji zaista mnoštvo biljaka koje veoma efikasno liječe infekcije izazvane kandidom, a neke od najefikasnijih su kamilica i ginseng.

Kamilica

Istraživanja su pokazala da antimikrobna aktivnost ekstrakta njemačke kamilice ima snažno djelovanje protiv većine gljivica, a kandide posebno.

Majčina dušica

U pojedinim studijama je objavljeno kako majčina dušica pomaže protiv gljivica čak i onda kada lijekovi zakažu.

Ginseng

Ovo je biljka koja ima zaista dugačku tradiciju kad je u pitanju upotreba za jačanje imuniteta i borba protiv raznih oboljenja među kojima je i infekcija kandidom. Jedno istraživanje koje je sprovedeno nad životinjama je pokazalo da konzumacijom ove biljka značajno smanjujemo uticaj kandide, a rezultati su dobijeni nakon što su istraživači u hranu životinjama sipali i ekstrakt ginsenga.

Ekstrakte svih navedenih biljaka možete kupiti u biljnim apotekama i prodavnicama zdrave hrane, a prije nego ih kupite obavezno se posavjetujte i sa svojim ljekarom iako su oni potpuno bezbedni za korištenje.

A photo by Phillipp Bessemer. unsplash.com/photos/vZGZlw0r-o8

Bijeli luk kao spasilac

Kad je u pitanju, na prvom mjestu, liječenje vaginalne infekcije bijelim lukom najvažnije je otkriti simptome dok je infekcija još u ranom stadijumu. Prvi simptom vaginalne infekcije je svrab, nakon toga obično dolazi peckanje, nakon toga bijeli zrnasti iscjedak, a kad je infekcija uznapredovala vaginalne usne postaju otečene, crvene i bolne.

Čim primjetite prve simptome kandide pristupite liječenju bijelim lukom.

Na tretman koji ćemo vam preporučiti ćete se možda zgroziti, ali vjerujte nam na riječ više je nego efikasan.

Naime, radi se o tome, da uzmete čen bijelog luka očistite ga od ljuske i stavite ga u vaginalni otvor (kao vaginaletu) prije odlaska na spavanje. Da biste čen bijelog luka ujutro lakše izvadili kroz jedan kraj provucite konac pomoću igle i ostavite kraj konca da visi (kao kod tampona).

Ovaj tretman je najbolje da radite noću, jer će vam se ukus belog luka osećati u ustima što je nekim ženama veoma neugodno tokom dana. Ako ste simptome uočili na vrijeme biće vam dovoljan samo jedan ovaj tretman da potpuno izlečite kandidu.

Dokaz da bijeli luk ubija gljivice jeste i to da ako ga umjesite u tijesto u kome ima kvasca, sigurno se neće dići jer će bijeli luk poništiti djelovanje kvasca.

Podijeli ovo