Kuća je mjesto u kom živimo, tamo gdje su nam sve stvari, tamo gdje spavamo i provodimo vrijeme kad dođemo s posla. Dom s druge strane, dom je nešto potpuno drugo. Dom je naša mirna luka, mjesto gdje uživamo, opuštamo se, mjesto gdje su nam najmiliji, mjesto kom se veselimo i s nestrpljenjem vraćamo svakog dana.

Upravo iz tog razloga veoma je važno kako i na koji način ćete urediti svoj dom, svoj kutak za maštanje i odmor. Da bismo vam pomogli i dali savjete koje ćete moći iskoristiti razgovarali smo sa dvije mlade dizajnerke enterijera koje su bile toliko dobre da svo svoje stečeno znanje podijele u našoj Kućici.

biljana

Prije nego što krenete sa uređenjem morate imati na umu da bez obzira na to koliko pratite trendove kako u odijevanju tako i u uređenju enterijera, svoj prostor morate prilagoditi prvenstveno sebi i svojim potrebama, a upravo je to ono što ističe Biljana Novaković, diplomirani inžinjer arhitekture, trenutno zaposlena u CasaBianca prodavnici gdje možete pronaći apsolutno sve što vam treba da vaša kuća izgleda toplo, moderno i sa stilom.

– Trendovi u uređenju enterijera, odnosno materijalima i teksturama na neki način prate modni dizajn. Rekla bih da ne treba slijepo pratiti trend, kakav god da je, već graditi svoj lični, ističe Biljana.

Ako bi trebalo da birate između modernog uređenja i funkcionalnosti, prednost uvijek treba dati ovom drugom i tu ne bi trebalo praviti neki veliki kompromis. Na svu sreću u današnje vrijeme možete naći jednako lijepe moderne, ali i funkcionalne komade koji će vašem protoru dati sve što mu je neophodno.

– Prostor koji opremamo, naročito ako je u pitanju stambeni, na prvom mjestu treba riješiti funkcijom a zatim ga prilagoditi svojim navikama i načinu funkcionisanja u njemu. Na primjer, ukoliko nemate naviku da ručate za trpezarijskim stolom u tom slučaju nećemo Vam projektovati veliku centralnu trpezariju već neko manje ‚ostrvo‘ u blizini kuhinje, kaže Biljana i dodaje da ne treba renovirati cijeli prostor da biste ga osvježili i prilagodili nekim novim trendovima.

detalji2

– Ako prostoru koji je već u korištenju dodajemo nove komade namještaja, trebalo bi da budu srodni ali isto tako, mogu biti i apsolutno suprotnog stila. Sve je dozvoljeno, jedino pravilo je sklad, oku prijatan ambijent.“

Sigurni smo da najviše nedomica možete imati kad je u pitanju kombinovanje boja i tekstura u jednoj prostoriji a da ne biste napravili baš velike promašaje, pažljivo pročitajte sljedeći savjet:

detalji

– Veoma je važno prilagoditi boje i teksture veličini prostorije, njenoj namjeni i korisnicima. Prostor ćemo vizuelno povećati svijetlim i hladnim bojama, a smanjićemo ga jakim tonovima. Najveće površine, podovi, zidovi i plafon, ne smiju ‚gušiti‘ prostoriju, naročito ako je male kvadrature“.

Za udoban i lijepo namješten dnevni boravak nije potrebno više od četiri komada namješataja, a to su: udobna sofa, udobna fotelja, klub stolić, biblioteka ili polica sa knjigama.

Minja Višnjić, diplomirani inženjer arhitekture u firmi Geoprojek dala nam je nešto drugačije viđenje stvari, ali obe sagvornice su se složile oko toga da prostor treba urediti prema svojim potrebama, ne mareći previše na trendove i da su detalji najvažniji.

– Imati udoban, prijatan i topao enterijer ne znači biti u skladu sa trenutno diktiranim masovnim trendovima. Kad se radi uređenje enterijera domova uvijek treba početi od sopstvenih afiniteta. Lijepo urediti dom znači imati i slobodu da se igramo i kombinujemo različite materijale i boje ali se uvijek držati sopstvenog stila. U konačnici samo ćete vi na kraju provoditi najviše vremena u tom prostoru i definitivno treba biti skrojen samo po vašim mjerama. Tako da ako mene pitate nikad se ne trebamo voditi trendovima kada je enterijer u pitanju, jer trend se diktira sezonski a prostor u kojem živimo TREBA DA TRAJE..

zuto

Funkcionalnost ipak na prvom mjestu?

– Ipak treba da se vodimo da je funkcionalnost prostora primarna. Dobro funkcionalno postavljen enterijer će dozvoliti kasnije male adaptacije koj će vaš prostor vremenom činiti promjenjivim. Male prostore treba definisati svjetlijim bojama, dok veći mogu sebi dozvoliti eksperimente i sa tamnijim. Uvijek treba voditi računa o balansu između materijala u prostoru vodeći računa o vizualnoj jedinstvenosti i povezanosti enterijera. Prostor u kojem dominira drvo treba uravnotežiti sa svjetlijim bojama i teksturama. Sterilniji prostori sa svedenim linijama sebi mogu priuštiti neki klasičniji ili rustičniji komad namještaja koji će prostoru dati akcenat. Uvijek treba voditi računa da ti dodaci budu minimalni, jer često previše detalja predstavlja trivijalan višak. Ali kao što sam već pomenula neko možda i uživa u dekoracijama bojama i stilovima. Tako da kad je uređenje domova u pitanju zapravo i nema nekog pravila. Kao arhitekta uvijek nastojim upoznati investitora kao osobu, a zatim zadovoljiti njegove želje koje ćemo oblikovati, doraditi, preraditi unutar sopstvenog strukovnog koncepta.

Svaki dnevni boravak bi trebalo da ima posebno mjesto za stvari za koje smo emotivno vezani. Da li je to komad namještaja koji ste donijeli iz stare kuće vasih baka, ili neki predmet koji će nas podsjećati na nekog.

Koji su to najvažniji detalji kojima treba posvetiti posebnu pažnju, posebno u prostorijama u kojima najviše boravimo?

slika

– Vrlo bitan detalj je i osvjetljenje, pogotovo ono indirektno u vidu neke lampe koje će u večernjim satima pruzati intimniju atmosferu prostoru. Detalji kao sto su vaze, skulpture fotografije čine detalje bez kojih ne bi trebao da se nađe neki dnevni boravak, završila je svoju priču Minja.

Podijeli ovo