Kraj zime savršeno je vrijeme da sredite ormar i prilagodite ga novom godišnjem dobu. Naravno, ovo nije nešto što se mora odraditi i ako baš nemate vremena neće propasti svijet, ali biće vam se lakše snalaziti ako napravite neke male organizacione promjene.

Ovo su savjeti Beth Zeigler, osnivačice sajta Bneato.com koji okuplja grupu profesionalnih organizatora koji su do sada pomogli hiljadama ljudi da srede svoj nered pa možda njihovi savjeti pomognu i vama da transformišete vaš ormar, napravite ga funkcionalnim i urednim za tren oka.

22311899033_51359ed800

Ako ste ograničeni prostorom i nemate baš previše mjesta u ormarima, da biste doveli u red vaš ormar pred zimu za početak sve komade dojeće koje nosite isključivo ljeti stavite na najviše police u ormaru ili ih popakujte u kutije. To se naravno ne odnosi na majice kratkih rukava koje ćete siguro nositi i tokom zime, ali ljetnje haljinice, suknjice, šortsevi i slične predmete sigurno nećete i slobodno ih možete skloniti. Samim tim ćete dobiti prostor za zimske stvari koje ćete spustiti malo niže.

Da biste dobili više prostora u ormaru zamijenite one kabaste ofingere od plastike ili drveta sa onim nešto užima koji su napravljeni od žice ili filca. Ove druge su još bolji izbor jer se na njima osjetljivija garderoba neće razvući na ramenima.

Nakon što ste oslobodili prostor vrijeme je da složite garderobu prema boji i prema prilikama za koje je namijenjena. Možda vam se ovo čini kao suvišan korak, ali ako ujutro imate problem da odlučite šta ćete obući ovo će vam uveliko olakšati cijeli proces jer ćete tačno znati gdje vam se šta nalazi. Ovo je posebno važno za sve one žene koje su ujutro u vječnoj žurbi.

Komade odjeće koji su kabasti i koji se ne gužvaju nemojte vješati na ofinger već ih složite u police. Mjesta za vješanje čuvajte za one osjetljivije predmete koji ne bi trebalo da se savijaju.

Kad su u pitanju teški kaputi i zimske jakne, ako za to imate prostora, njih bi bilo najbolje držati u sasvim odvojenom ormaru, po mogućnosti onome koji se nalazi u hodniku, kod izlaznih vrata tako da vam budu na dohvat ruke kad izlazite napolje i da ih odmah tu spremate kući kad dolazite izvana. Vjerovali ili ne to će vam uštedjeti prostor, ali i vrijeme. Zapitajte se samo koliko puta ste krenuli na posao bez kaputa pa ste se morali vraćati u spavaću sobu?

26164264580_6b6a677bf1_b

Šta s nakitom? To je sigurno pitanje nad pitanjima, jer ako ga čuvate u jednoj kutiji sve su prilike da će se zapetljati, a sasvim posebna polica će sigurno zauzeti puno prostora. Beth savjetuje da kupite one jeftine plastične kukice za kupatilo i da ih zalijepite na prvu slobodnu površinu u spavaćoj sobi, to može biti i stranica ormara (vanjska ili unutrašnja) i na njih povješajte one veće, delikatnije komade. Isto možete uraditi za kaiševe, marame i šalove.

Kad su u pitanju cipele, njih bi bez svake sumnje trebalo čuvati u kutijama. Organizujte ih po grupama i na kutije napišite koje cipele se u njima nalaze ili još bolje zalijepite fotografije cipela na kutije. I za kraj veoma je važno da u ormarima imate dobro osvjetljenje, a u tome vam mogu pomoći male lampe kojima nije potrebna struja i koje možete zalijepiti gdje god želite.

Podijeli ovo