Ženama gotovo nikada nije problem da potroše novac posebno kad su u pitanju stvari za kuću, garderoba ili igračke za djecu. Iz ove priče namjerno izostavljamo torbu i cipele jer većina žena uvijek prije potroši novac upravo za ove gore navedene stavke, iako muškarci sigurno misle drugačije.

U toj silnoj želji da što bolje opremimo našu „ježevu kućicu“ priznajemo, vrlo često i pretjerujemo pa smo mi odabrali nekoliko kućanskih pomagala/aparata koje bi trebalo da zaobiđete, uštedite i novac, ali i prostor u vašoj kuhinji.

aparata2

Mašina za tjesteninu

Možda vam se mašina za tjesteninu čini kao aparat koji ćete stalno koristiti, ali zapitajte se imate li zaista toliko vremena da pripremate domaću tjesteninu. Ne zanemarujte ni činjenicu da su takve mašine, ako želite da budu iole kvalitetne i prilično skupe, ali i kabaste, zauzimaju puno mjesta, a budite sigurni da će uglavnom služiti za skupljanje prašine.

aparat3

Električni otvarač za konzerve

Zaista, koliko lijeni morate biti da kupite električni otvarač za konzerve u vrijeme kada je većina konzervi napravljena tako da ih može otvoriti i malo dijete uz upotrebu mrvice snage? Opravdanje da kupite ovako nešto imate samo ukoliko imate težak oblik artritisa i baš imate višak i novca i prostora. U suprotnom kupite obini otvarač za konzerve i upotrijebite snagu.

kuvalo

Kuhalo za dječije kašice

Ovakvi aparati su čista “navlakuša” za novopečene roditelje koji žele pokupovati apsolutno sve što na sebi ima oznaku „za bebe“. Istina je da vam ovo sigurno neće biti potrebno jer će vaš obični blender savršeno obaviti posao. Većina ovih aparata je takođe prilično glomazna i teško se čiste, a to je nešto što vam sigurno ne treba u kući.Na kraju krajeva sa malom bebom trebaju vam pomagala koja će vam štedjeti vrijeme, a ne oduzimati.

kuhalo-jaja

Kuhalo za jaja

Na tržištu se mogu pronaći razna kuhala za određene namirnica, od kuhala za rižu, preko kuhala za vodu pa sve do kuhala za jaja. Ovo prvo može dobro doći ukoliko ne znate kako i koliko dugo se kuha riža, ovo drugo je veoma korisno, a treće vam nije potrebno ni u ludilu. Koliko je teško spustiti jaja u vodu, staviti na šporet i pričekati nekoliko minuta da se skuhaju? Vjerovali ili ne postoje kuhala čija se cijena kreće i do 70 KM što zaista nije malo za aparat koji ćete koristiti prilično rijetko.

friteza

Friteza

Kad je u pitanju friteza nismo zagovornici iz prostog razloga što je hrana pržena u dubokom ulju previše nezdrava, a zatim dolazi i aspekt zauzimanja prostora u kuhinji te naravno cijena. Ukoliko vaša djeca vole prženu hranu to je još jedan razlog zašto ne bi trebalo da kupite fritezu jer sigurno ne želite da vam klinci svaki drugi dan jedu pomfrit ili pohovano meso.

aparat2

Pekač hljeba

Iako mnogi koji ga imaju (posebno oni koji ne koriste gluten u ishrani i primorani su svakog dana peći hljeb) tvrde da je ovo veoma korisna stvarčica mi tvrdimo da možete i bez nje, posebno ako imate malu kuhinju i male radne površine. Priznajemo, ima nešto sasvim posebno u mirisu toplog hljeba, ali ima nešto i u procesu pripreme tog hljeba i zato ako već želite povremeno imati domaći hljeb, potrudite se da ga umijesite svojim rukama onaj iz pekača ne može biti bolji.

Blender

blender

Nemojte nas pogrešno shvatiti, zaista mislimo da je blender koristan aparat, ali u obliku multipraktika u kome možete raditi svašta nešto pored smoothija i kašica i uvijek smo prije za tu opciju. Blender koji je namijenjen samo miksanju voća i povrća nećete koristiti toliko često da bi vam se isplatilo da ga kupujete. Razmislite koliko vam je zaista potreban pa uštedite novac i kupite dobar multipraktik koji u sebi ima sve što će vam ikada biti potrebno, od nastavaka za mljevenje, rendanje, miješenje tijesta pa sve do miksanja voća i povrća, te pasiranja krem supa.

Kad su u pitanju kuhinjska pomagala izbjegavajte impulsivnu kupovinu, dobro razmislite šta vam je zaista potrebno i ako vam je tako lakše napravite tabelu za i protiv. Čak i ako odlučite da vam je neki od ovih aparata zaista potreban onda odaberite neki kvalitetniji model.

Podijeli ovo