Svaki put kad primjetim da se moj ljubimac trza, cvili i pomijera brkove dok spava pomislim kako ga nešto boli, upravo proživljava neki napadaj i biće mu lakše ako ga zagrlim punom težinom tijela. On uglavnom reaguje kao lav koga miš probudi iz dubokog sna, ali ja ne odustajem.

Mnogo puta sam se pitala da li psi sanjaju, da li i oni kroz snove proživljavaju sve ono što su tokom dana doživjeli, onjušili, isprobali.  Jeste li se vi ikada zapitali isto?

I ovim aspektom života bavili su se mnogobrojni stručnjaci širom svijeta, a najkonkretnije rezultate iznjedrilo je istraživanje sprovedeno na MIT univerzitetu sad već daleke 2001 godine.  Oni su zaključili da psi zaista sanjaju i da to nije samo urbana legenda u koju mi ljudi želimo vjerovati.

Do tog zaključka naučnici su došli tako što su pratili moždanu aktivnost pacova dok su pokušavali proći lavirint. Nakon toga oni su izmjerili moždanu aktivnost za vrijeme REM ciklusa sna. Otkrili su da je aktivnost u oba slučaja bila jednaka. Zbog toga su naučnici zaključili da pacovi kada spavaju u stvari sanjaju da prolaze kroz lavirint kroz koji su trčali ranije toga dana. Nakon toga došli su do zaključka da bi psi i mačke mogli doživljavati snove na isti način kao i pacovi. Ali, šta bi to psi mogli sanjati?

pas12

Postoje neka saznanja da psi sanjaju neke pseće stvari poput trčanja, češkanja, hvatanja mačke, a snovi se razlikuju od pasmine do pasmine i njihovih preferencija. Na primjer, ptičari bi mogli sanjati kako hvataju ptice, dok bi ovčari mogli sanjati kako čuvaju svoje stado.

Zato, ako primjetite da se vaš pas trza i da plitko diše nemojte paničiti jer to je vjerovatno znak da nešto sanja. Ako budete pratili primjetićete da se to obično dešava oko 20 minuta nakon što utone u san. I baš kao i ljudi, psi mogu proživljavati i noćne more, a stručnjaci kažu da to može imati veze sa sjećanjima. Ako je vaš pas doživio neko neugodno iskustvo u stvarnom životu postoje veoma dobre šanse da bi o tome mogao sanjati.

Ako je vaš ljubimac cvilio u snu, a nakon buđenja je preplašen i pomalo dezorijentisan to može bit znak noćne more. Važno je da ne dirate psa ako primjetite da ima noćnu moru, ne pokušavajte ga umiriti već ga samo pustite. Buđenje preplašenog psa može biti opasno zato se oduprite tom nagonu. Neka se pas probudi sam, a kasnije ga pomazite.

Pogledajte galeriju preslatkih usnulih pasa.

Podijeli ovo