Iako svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da bi majke trebalo da doje svoje bebe najmanje godinu dana, bez obzira čak i ako uspijete sigurno će vam flašica biti neophodna za vodu i sokiće. Dosta dojenih beba ima otpor prema flašicama i prema cuclama i zato je potrebno da znate nekoliko trikova da biste vaše bebice “prevarili” da počnu koristiti flašicu.

Neka flašica podjseća na mamu

Postoje bebe koje flašicu odbijaju zato što im tečnost nije odgovarajuće temperature, ili im je cucla pretvrda nakon bradavice. Na tržištu postoje razne flašice sa različitim cuclama, a ako je vaša beba jedna od izbirljivih kupite neku mekšu koja oblikom podsjeća na bradavicu i neka mlijeko, čaj ili sokić uvijek budu odgovarajuće temperature približno majčinom mlijeku.

4978912819_913f7331b1_b

Prepustite tu ulogu nekom drugom

Mnoge majke sa kojima smo pričali kažu da su njihove bebe mnogo lakše prihvatile flašicu ako ih je hranio neko drugi, a isto savjetuju čak i pedijatri.  Ako vama nikako ne polazi za rukom prepustite to nekom drugom, ako je neophodno izađite iz prostorije da vas beba uopšte ne vidi.

Zaslađivač da ili ne?

Ako iz bilo kojeg razloga ne možete dojiti i vašoj bebi morate davati zamjensko mlijeko u tom slučaju dozvoljeno je čak i da se služite određenim trikovima. Naravno, ukoliko to odobri vaš pedijatar. Koristite samo zaslađivače koje vam odobri ljekar. Isto tako pokušajte bebu staviti na dojku pa samo zamijeniti flašicu bradavicom.

Budite strpljivi

Ako krećete u ovu avanturu onda morate znati da će vam biti potrebno određeno vrijeme i puno strpljenja da vaša beba u potpunosti prihvati flašicu. Neke mame kažu da im je bilo potrebno i do dva mjeseca, neke da su potrošile više od 10 flašica ne bi li našle odgovarajuću. U svakom slučaju nemojte odustajati.

3458345124_5cdd7516ef_b

Probajte sa čašom

Ako ste probali apsolutno sve, a beba i dalje ne želi prihvatititi flašicu možda je vrijeme da probate sa čašom, naravno tu mislimo na one čaše posebno napravljene za male bebe, a veliki broj djece prije prihvati čašu nego flašicu. Ovo posebno pali kod nešto veće djece koja već mogu sama držati čašu.

Podijeli ovo