Koliko često perete mašinu za pranje suđa? Tu ne mislimo na pranje suđa, nego baš mašine koju je povremeno potrebno detaljno očistiti da bi bolje funkcionisala i da se slučajno ne bi pojavili neki nosu neugodni mirisi.

Iako vam se čini da je ovo potpuno besmisleno jer više puta sedmično u toj istoj perili cerete suđe, ali imajte na umu da je riječ o prilično prljavom poslu i može se desiti da ne bude obavljen baš kako treba.

Da biste detaljno očistili mašinu za pranje suđe biće vam potrebano sljedeće:

  • Destilovano bijelo sirće
  • Soda bikarbona
  • Limunov sok
  • Čista krpa
  • Četkica za zube
  • Čačkalice

26469580323_b45c510753_b

Uključite mašinu da opere na najkraći program, prazna ili sa minimalno suđa. Nakon toga izvadite suđe i sve police. Nakon toga detaljno očistite propelere i čačkalicama provjerite da li su rupice na njima prohodne.

Četkicom za zube detaljno očetkajte dio ispod vrata, posebno ako imate nešto stariju mašinu jer kod nekih modela to je mjesto gdje voda ne dopire pa može doći do toga da se na tom mjestu skuplja prljavština ili ostaci hrane. Isto tako, dobro pregledajte dio oko odvoda gdje se takođe često skuplja prljavština.

Ako vaša mašina ima filter, izvadite ga, rastavite i detaljno operite u sudoperu i to sa pastom koju ste napravili od sode bikarbone i vode. Istom tom pastom dobro izribajte sam odvod i isperite. Nakon toga, sve detaljno prebrišite čistom krpom koju ste namočili u sirće i poprskajte limunovim sokom. Sve nedostupne dijelove dobro izribajte četkicom za zube.

Ako mašinu baš niste dugo prali i već se osjećaju neki neugodni mirisi onda na dno jednostavno sipajte dvije šolje destilovanog sirćeta i uključite mašinu da opere na onom eko programu. S druge strane ako imate problema s plijesni onda bi trebalo da koristite izbjeljivač – sipate pola šolje i upalite mašinu da opere jednu turu.

Napomena: Ako vam je mašina iznutra napravljena od nerđajućeg čelika nipošto nemojte koristiti izbjeljivač i nemojte miješati izbjeljivač i sirće.

Podijeli ovo