Plivanje je aktivnost koju obično upražnjavamo samo ljeti i uglavnom nemamo tu naviku da zimi odlazimo na bazen i bavimo se ovakvim oblikom vježbe, a to je potpuno pogrešno. Plivanje aktivnost koja vam u isto vrijeme obezbjeđuje kardio vježbe, fleksibilnost, toniranje i jačanje, a u isto vrijeme pokreće više različitih grupa mišića.

Za razliku od vježbanja na suvom, da biste plivali jednostavno morate pokrenuti cijelo tijelo. S druge strane plivanje se smatra vježbom niskog intenziteta, sigurno je i za one u zrelijim godinama jer rizik od povreda gotovo da i ne postoji. Plivanje se čak preporučuje onima koji se oporavljaju od povreda, teških operacija i sl.

2770578038_84affe9e65_b

Ako ste jedna od onih žena koja ne želi previše koristiti tegove za vrijeme vježbanja da vam ruke ne bi bile previše mišićave onda je plivanje definitivno ono što vam je potrebno, jer ni jedna vježba ne oblikuje tricepse ljepše od plivanja. Ramena će vam se takođe lijepo razviti, ali ne plašite se da ćete dobiti “plivački trougao” jer su za to potrebne godine i godine mukotrpnog rada.

S druge strane mišići leđa će vam primjetno ojačati pa ćete lakše podnositi dugotrajno sjedenje za računarom. Što se tiče samog trupa, redovnim plivanjem dobićete zavidan struk, jer da biste održavali ravnotežu u vodi morate koristiti mišiće koje pridržavaju struk.

19050761411_2f887e225e_b

Pored struka i izvajanih tricepsa plivanje će uticati in a oblik vaše zadnjice, al ii na mišiće nogu koji će postati vretenasti i snažni.

Pored svih beneficija koje plivanje ima na vaše fizičko stanje može značajno uticati i na vaš društveni život. Teško da ćete otići na bazen i da ćete sat vremena koliko možda planirate plivati provesti sami u miru i tišini. To je sjajan način da upoznate nove ljude, ali i da provedete kreativno vrijeme sa svojim prijateljima ili djecom. Ako želite možete se učlaniti u neki klub.

I na kraju, ali ne i manje važno, plivanje će sigurno podići vaše samopouzdanje

Podijeli ovo