Iako je sezona rada u baštama uveliko završena to nikako ne znači da nećete imati posla do proljeća. Da bi vaša bašta na proljeće bila spremna za sadnju novih namirnica neophodno je da obavite neke sitnice i to prema riječima Sare Nikson, vlasnice kompanije My Luscious Backyard, koja se bavi upravo uređenjim dvorišta, ali i voćnjaka i povrtnjaka.

Kako se temperature vazduha spuste, kad kiše postanu učestalije tako se i mi povlačimo u svoje domove i sve manje vremena provodimo napolju, posebno u bašti. Ipak, ako neke stvari obavite odmah na jesen na proljeće ćete imati manje posla i bašta će na neki način biti spremna za sadnju.

28255954034_37f77e9bce_b

Na prvom mjestu izvadite većinu ostataka jednogodišnjih biljaka iz zemlje. Kažemo većinu jer nešto obavezno ostavite gladnim ptičicama da bi lakše prezimile zimu, tu posebno mislimo na žitarice. Iz zemlje uklonite lišće koje je uvelo i na koje se uhvatila plijesan.

Kad je u pitanju voće, odsjecite grane koje su izrasle, ali ostavite one na kojima su se već počeli stvarati pupoljci. Lišće i uvelu travu sa travnjaka možete iskoristiti da njome pokrijete biljke koje bi trebalo da prezime. Pazite samo da se na lišću i travi ne nalaze neke crne tačkice koje su obično znak da je trava bolesna i lako bi se mogle zaraziti i zdrave biljke.

Zaštitite višegodišnje cvijeće, posebno ruže od mraza. To je sigurno jedna od najvažnijih stavki kad je u pitanju zimsko održavanje vrta. Biljke koje možete unesite u zatvoreni prostor, a one koje su napolju pokrijte piljevinom ili novinama.

29969265661_c138916670_b

Sve biljke koje su vam posađene napolju, a za koje ste sigurni da neće preživjeti hladnoću nakon prvog mraza ih iščupajte i presadite u saksije koje ćete držati u zatvorenom prostoru. Čim prestanu jutarnji mrazevi možete ih ponovno posaditi u zemlju.

Isto tako kraj sezone je pravo vrijeme da popišete šta vam sve od alata i opreme treba za sljedeću godinu, šta vam nedostaje, a šta treba da zamijenite.

Podijeli ovo