Sjednite i zapitajte se, koliko ljudi vam je poslije porođaja prokomentarisalo liniju i to kako izgledate? Naravno nakon što su vas pitali kako ste i nakon što su se divili vašoj bebi. Koliko?

Žene su oduvijek bile pod određenim pritiskom da se moraju vratiti u formu pet dana poslije porođaja, da odmah moraju biti mršave i dotjerane, ali u posljednjih par godina taj pritisak prevršava svaku mjeru. Poznate ljepotice koje samo dva mjeseca nakon porođaja hodaju po modnim pistama su na naslovnicama svih magazina, a one koje su vratile svoju kilažu u rekordnom roku ekskluzivna vijest na portalima. Zašto je to vijest? Zašto mi uopšte treba da znamo koliko neka pjevačica, manekenka ili glumica ima kilograma. Ako urednici takvih magazina smatraju da to na nas “obične” žene djeluje kao neka motivacija, grdno se varaju.

Mi vam nećemo savjetovati kako da se što brže vratite u formu i kako da izgubite kilograme. Mi vam danas otkrivamo kako i zašto treba da volite svoje tijelo nakon porođaja baš onakvo kakvo jeste.

Naučićete da prihvatite sve svoje “mane”

28185510625_02e37266aa_b

Mada moramo priznati da strije nisu i ne mogu biti mane, posmatrajte ih kao podsjetnik da ste devet mjeseci bili kuća za svoje dijete. Ima li išta bolje od toga? Mnoge majke kažu da ih je upravo trudnoća i period poslije naveo da više cijene svoje tijelo jer nisu bile ni svjesne za šta je ono u stvari sposobno. Pa čovjeće, ono je upravo stvorilo novog čovjeka, pravog pravcatog. I zato bi trebalo da mu je bar neko vrijeme dopušteno da bude opušteno i da mu ugađate.

Supermama!

Jeste li vi u mlađim danima, prije djece, uvijek bili nezadovoljni izgledom svog tijela. Jeste li se često podvrgavali strogim dijetama i vagali svako jutro? Niste jedini. Trudnoća i period poslije trebalo bi da vam pokažu da imate samo jedno tijelo i da treba da ga volite bez obzira na to kako ono u datom trenutku izgleda. Na kraju krajeva to je tijelo o kojem vaše dijete u potpunosti ovisi i na koje će dugo godina gledati kao na superheroja. Bar do tinejdžerskih godina.

Cijenite sebe

Većina žena još za vrijeme trudnoće počne mijenjati način ishrane i paziti na to kako se hrani, ali i kako se ophodi prema sopstvenom tijelu. Period nakon trudnoće treba da se nastavi u tom istom tonu. Nakon što se porodite vaše tijelo proizvodi hranu za vašu bebu i veoma je važan način na koji ćete se ophoditi prema njemu. Cijenite ono što imate, ne obazirite se na mane, već budite zadovoljni vrlinama.

18284653665_527cb6d362_b

Nemojte da se stidite

Ne morate skinuti kilograme odmah poslije poroda, ali ne morate ni da krijete svoje tijelo koje nije zategnuto. Pričala sam sa mnogo mama koje su imale problem da se skinu u kupaći jer nisu skinule sav višak i to je značajno uticalo na njihovo samopouzdanje. Uživajte i ne obazirite se na komentare.

Gledajte situaciju sa pozitivne strane

Ako ste se nedavno porodili onda ste sigurno primjetili da su vam obline nešto bujnije nego prije, a to može pozitivno uticati na vašu seksualnost. Okrenite to u svoju korist. Vašem mužu se vaše nove obline sigurno sviđaju.

Podijeli ovo