Prva godina u životu jedne bebe spada među najvažnije kako njoj tako i njenim roditeljima. Ovim drugima, roditeljima, pored toga što je važna je i beskrajno svjesna jer se suočavaju sa gomilom novih situacija i izazova o kojima su do tada samo čitali.

Do šestog mjeseca najvažnije je preživjeti, ući u neki prihvatljivi ritam, povremeno spavati i to je to. I onog trenutka kada prođe taj šesti mjesec, kad pomilsimo da smo ušli u štos i da smo apsolvirali to roditeljstvo na red dođe uvođenje krute hrane koje se u nekim slučajevima čini kao nuklearna fizika. Šta smije, šta ne smije, šta od kojeg mjeseca treba uvoditi, koliko novih namirnica u jednoj sedmici…. Sve su to pitanja na koje sve majke žele ekspresne odgovore.

Svjesna koliko može biti komplikovano jedna mama je svo svoje znanje i iskustva odlučila da prenese i drugima pa im na taj način koliko god je moguće olakša. Njeno ime je Ivana Dragutinović, majka je jednog Uroša, a možda je znate pod imenom Bebi NjamNjam kako glasi naziv njenog bloga, profila na instagramu i aplikacije za pametne telefone koje mladim roditeljima pomažu oko uvođenja krute hrane.

Koji je bio vaš glavni motiv za pokretanje Bebi NjamNjam pokreta (Instagram profila i bloga)?

screen-shot-2016-11-10-at-13-28-23

-Prvo je nastala ideja o mobilnoj aplikaciji. Kada sam počela da se raspitujem o uvođenju čvrste hrane primjetila sam da u regionu ne postoji neka lako dostupna online baza koja mamama može da bude pri ruci kao pomoć u pripremi bebećih obroka. S obzirom da sam android developer, riješila sam da napravim aplikaciju u kojoj ću moći da podijelim recepte i druge informacije o dohrani, za koje smatram da mogu biti od koristi i drugim roditeljima. Instagram stranica je nastala kao mjesto gde sam željela da sačuvam slike koje bih kasnije objavila u aplikaciji, a njen rast je prouzrokovao i nastanak bloga, iOS aplikacije i Facebook stranice.

Zašto je uvođenje krute hrane toliko stresno? Da li je to u manjku ili višku informacija koje dobijamo sa raznih strana?

-Većina mama kaže da im je uvođenje čvrste hrane bilo stresno baš zbog te gomile informacija. Mama vam kaže jedno, svekrva savjetuje drugo, a vaša drugarica sa troje dece kaže da ipak ima najsvježije informacije, jer njena “djeca su tako pa šta im fali”. Imala sam prilike da čujem savjete 3 pedijatra – svo troje su imali drugačije smjernice i tablice uvođenja namirnica. To je ono što mame najviše buni – ko je u pravu, koga da poslušam i zašto nisu usaglašeni?

Šta je vama lično bio najveći problem?

-Dok nisam ostala u drugom stanju nisam o hrani previše mislila. Iz mamine kuhinje sam povukla osnov za zdravu pripremu obroka, ali kada je došlo vrijeme da razmišljam o prvom obroku svog djeteta krenula sam da istražujem i čitam o tome, uz ‘putokaze’ drugarica koje su malo prije mene postale mame, pa iako sam čula 3 različita mišljenja pedijatara imala sam već informacije na osnovu kojih mi je bilo lako da odlučim koga ću poslušati.

Bojala sam se da će i moja beba biti ‘izbirač’, s obzirom da smo suprug ja i bili kad smo bili mali.

Ipak najveći problem (ali samo u početku i ako se to uopšte može nazvati problemom) su mi upravo bila mišljenja i iščuđavanja drugih u smislu zašto jede to, a ne jede to, šta će da mu fali ako proba ovo ili ono i slično.

To je upravo i najvažniji savjet za sve nove mame – poslušajte iskustva okoline, ali izdvojte vrijeme zbog svog djeteta i raspitajte se malo same o tome šta preporučuju SZO, nutricionisti i drugi, pa prihvatite ono što je najlogičnije i najbliže vama. Tablica dohrane ima mnogo, ali pridržavajte se nekih osnovnih smjernica (bez soli, šećera, konzervansa, alergeni se uvode kasnije i sl. ) i pratite svoje dijete, bez obzira na to koju tablicu pratite.

screen-shot-2016-11-10-at-13-20-37

Mnoge mame se odlučuju za kupovne kašice misleći da će im priprema domaćih odnijeti puno vremena, da li to uopšte smije biti izgovor?

-To je takođe bio motiv za pokretanje cele Bebinjamnjam priče – da pokažem mamama da priprema hrane za bebe, a pogotovo do godinu dana, ne oduzima puno vremena. Svježe voće, kratko obareno povrće i žitarice, mali komadi mesa koji se brzo skuvaju su hrana koja se jako brzo pripremi i primjerena je bebi. Kašice koje sadrže so, šećer i aditive nisu.

Kako možemo olakšati i sebi i bebi, da taj prelaz što bezbolnije prođe?

-Mame koje kreću sa davanjem dohrane su već stigle da se upoznaju sa ponašanjem svojih bebica i sigurno su već shvatile da se njihovo ponašanje i raspoloženje reflektuje i na bebu. Prema tome, mame treba da se trude da budu opuštene i nasmijane koliko god sa druge strane bilo mrštenja, pljuvanja hrane i plakanja . Ako ne uspije jednom uspjeće drugi ili peti put. Dozvolite bebi da se upozna sa svim tim za nju čudnim ukusima i da joj se možda nešto svidi ili ne svidi. Pustite da pipne hranu, prospe ili razmaže po stočiću – ne nervirajte se i uživajte u tim jedinstvenim trenucima (i naravno ne zaboravite povremeno da uslikate sav taj haos nastao tokom hranjenja.

Recite nam par riječi o aplikaciji, kako funkcioniše, koja joj je glavna svrha?

-Glavna svrha aplikacije je da na jednom mjestu bude sakupljeno što više recepata za mlađe i starije bebe, da roditelji imaju gdje da razmjene iskustva sa mnom i međusobno, da pomognemo jedni drugima sa informacijama gdje i koju namirnicu kupiti i da kao takva skrati vrijeme potrage i razmišljanja o pripremi obroka i ostavi više vremena roditeljima za neke druge stvari.

screen-shot-2016-11-10-at-13-16-25

I za kraj koliko je teško u današnje vrijeme hraniti se zdravo?

-Moje mišljenje je da je moguće da se trudimo da imamo redovne i raznovrsne obroke koji uključuju svježe voće i povrće, meso, ribu i slično, da čitamo deklaracije i sastav kupovnih proizvoda i biramo ono što jedemo. Ne možemo da utičemo na to što su proizvodi puni hemije, aditiva i raznih “E-ova”, ali svakako možemo da biramo da ih ne kupujemo i konzumiramo.

Ako trenutno muku mučite sa uvođenjem krute hrane obavezno zavirite na Ivanin Instagram profil, blog i aplikaciju koji će vam uveliko pomoći da odlučite šta da kuhate vašoj bebi i kako da pronađete zdrave namirnice.

Podijeli ovo