Koliko neugodno ste se iznenadili kada ste shvatili da ona Nutela koju vam je donijela tetka iz Njemačke nije baš istog okusa kao ona koju ste kupili u lokalnom supermarketu? Jeste li primjetili razliku između kokakole koja se toči u Mekdonaldsu i one koju inače kupujete? Ako vam ukusni pupoljci funkcionišu onako kako bi trebalo, razliku ste morali primjetiti.

O italijanksom prašku za veš da ne pričamo…

Konačno je dokazano da ta razlika nije samo zbog toga što mi umišlljamo da je “tamo negdje” baš sve bolje nego kod nas, nego za to postoje baš osnovani i krajnje jednostavni razlozi.

Na ovu temu su sprovedena i brojna istraživanja pa je za jedan od omiljenih namaza bio predmet jednog od njih, a riječ je, već pogađate, o Nuteli. Jedno od tih istraživanja je pokazalo i dokazalo da se za Nutelu koja se pakuje i proizvodi za ovo naše istočno-evropsko tržište koristi manje lješnika nego za ostatak Evrope.

244261632_2df52c7a7e_b

Ništa drugačije nije ni sa nekim od najpopularnijih brendova čokolada koji u svoje proizvode namijenjene manje razvijenim zemljama stavljaju manje kakaoa nego za zemlje zapadne Evrope ili SAD-a.

Najveći problem je što potrošači za upravo te proizvode daju veće količine novca, a ne dobiju kvalitet koji dobivaju građani u onim razvijenijim dijelovima Evrope. Mi dobijamo, u najmanju ruku, prosječan proizvod.

Evropska Unija za razliku od Amerike nema jednu definiciju za prevare sa hranom koja je prihvaćena u svim zemljama, a jedino što je zabranjeno jeste “obanjivanje potrošača” šta god to značilo.

Velike kompanije su se ogradile pravilom da oni kao proizvođači mogu mijenjati sastav svojih proizvoda prema njihovoj procjeni tržišta na koje izvoze i da nije riječ o prevari sve dok na etiketi tačno piše koji sastojci se i u kolikoj količini nalaze u samoj namirnici. Pošto u budžetima zemalja Balkana uglavnom nikada nema viška novca, nema ga ni za kontrolu onoga šta uvozimo pa smo osuđeni na to da kupujemo manje kvalitetne proizvode.

Isto tako, ne postoji zakonska osnova da se zabrani uvoz ovih proizvoda niti da se proizvođači kazne.

14867361942_b54b62f941_b

Glas naroda

U razgovoru sa ljudima koji su probali i jedne i duge proizvode može se zaključiti da su istraživanja zaista istinita, a spisak proizvoda koji kvalitetom ne mogu ni prinijeti originalima je zaista podugačak.

Tu su Nivea proizvodi, Palmoliv, Nes kafa, prašak za veš koji i dan danas većina vuče u ogromnim količinama i naručuje od gastarbajterske rodbine, pa čak i najobičnije lotos maramice su kod nas neuporedivo lošije.

Kad je riječ o konkretno Bosni i Hercegovini situacija je još tragičnija, jer su čak i namirnice koje uvozimo od prvih komšija prilično drugačije nego kad ih kupite u matičnim zemljama, ali to je opet neka druga priča. Pa probajte samo Moja kravica jogurt u Novom Sadu i u Doboju pa nam recite jesu li potpuno suprotni ili nam se samo čini.

Ako ništa za šoping ture u Grac se uvijek traži karta više. Bar neko da profitira u svemu ovome.

Podijeli ovo