U posljednjih nekoliko mjeseci region potresa skandal čiji su glavni akteri kašice za bebe, proizvođača Swisslion Takovo (da ista ona firma koja proizvodi Eurokrem) koje su povučene sa tržišta nakon što je otkriveno da se u njima nalaze pesticidi koji ne odgovaraju zakonskim propisima i koji su štetni po zdravlje.

Prvobitno je sa polica povučeno sedam vrsta kašica da bi naknadno objavljeno kako je lista neispravnih proizvoda nešto duža, te da su pesticidi pored u kašicama, pronađeni i u kašastim i bistrim sokovima. Nakon ovih informacija koje su dospjele u javnost fabrika u Inđiji je obustavila proizvodnju 12. novembra.

Ovo nije prvi put da dječije kašice bivaju povučene sa tržišta, ne tako davno, 2013 godine, hrvatsko ministrastvo zdravlja je na svojoj internet stranici objavilo vijest da se Bebivita kašica na bazi žitarica i mlijeka povlači sa tržišta i to zato što su u dva proizvoda pronađeni komadići stakla. Iako je staklo pronađeno u kašicama u Njemačkoj i Austriji, hrvatske vlasti su tada iz predostrožnosti naredili povlačenje ovih proizvoda iz svih trgovina.

kasice2

To je bio samo povod da se malo više pažnje posveti istraživanju hrane za bebe, a ono što je tada otkriveno je bilo u najmanju ruku šokantno. U nekim kašicama je pronađena nedozvoljena količina plijesni, a u nekim keksićima i pahuljicama su pronađene čak i halucinogene i kancerogene tvari. Čak je i jedna od najvećih kompanija u regionu, kad je proizvodnja hrane u pitanju, Podravka, prije nekoliko godina povukla sa polica svoj Lino Frutolino proizvod zbog, kako je tada navedeno, dodatnih ispitivanja. Iz Podravke je stiglo objašnjenje kako su njihovi proizvodi u potpunosti ispravni, ali da su radi sigurnosti odlučili napraviti neke dodatne analize. Koje su to tačno analize i koji su bili rezultati istih naknadno nije objavljeno.

Skandala sa aflatoksinom u mlijeku se svi dobro sjećamo.

I kad sve ovo pročitamo ne možemo, a da se ne zpitamo čime mi to hranimo svoju djecu? Ovaj tekst neće biti u svrhu traženja istine i stručnog mišljenja, mi smo pitali mame da li ih je i na koji način zabrinula cijela situacija i da li su promijenile svoje navike otkako su čule da su kašice neispravne.

Neke od njih su nam rekle da su im čak pedijatri savjetovali kupovne kašice pod izgovorom da su one pripremane u strogo kontrolisanim, higijenskim uslovima, ali većina je ipak naglasila da ih ovo nije potreslo jer su uglavnom svojim bebicama pripremale domaće kašice, napravljene od svježeg voća i povrća pomoću blendera i ostaliih pomagala te da su kašice kupovale samo ukoliko nisu u mogućnosti da naprave domaće. Veliki broj mama je naglasio kako Juvitana kašice svkako nisu bile njihov izbor, ali da su se svakako zabrinule i zapitale.

30799503112_7efd15b2e4_b

Priprema domaćih kašica

Ako pitate stručnjake, veliki broj njih će vam reći da priprema domaćih kašica podrazumijeva poznavanje higijenskih principa rukovanja namirnicama i da to zahtjeva više vremena i napora. To je sigurno jedan od razloga zbog koga se majke odlučuju na kupovne kašice, a i naša mala anketa koju smo sproveli je tako pokazala. Domaće kašice su sigurno jeftinije jer koristite namirnice od kojih pripremate ručak za ostatak porodice, samo na drugačiji način.

Jedini minus je to što će vam oduzeti vrijeme i što zaista treba da pripazite na način pripreme jer je imunitet beba nije dovoljno razvijen da bi se izborio sa bakterijama. Samo neke od sitnica na koje je važno obratiti pažnju su:

  • Hranu prije stavljanja u frižider je neophodno ohladiti na sobnu temperaturu, a na istoj ne smije provesti više od dva sata.
  • Kašice u frižideru mogu stajati maksimalno 24 sata i to na najhladnijem mjestu, uvijek poklopljene.
  • Hrana koja u sebi sadrže prirodne konzervanse poput kiselina i šećera (povrće, voće) može duže trajati od hrane koja u sebi sadrži proteine (meso, riba, mlijeko), ali to ne znači da je možete čuvati van frižidera.
  • Ukoliko pripremite više hrane možete je zalediti podijeljenu u male porcije, dovoljne za jedan obrok. Zaleđene obroke neophodno je potrošiti u roku četiri sedmice ili najviše dva mjeseca. Odmrznutu porciju potrošite istog dana.

29398478361_5c418447e7_b

Pesticidi u voću i povrću

I kada odlučimo da jedemo hranu koju pripremamo sami, ako je ne pripremamo od voća i povrća koje smo uzgojili sami ili od proizvođača za koje 100 odsto znamo da ne koristi pesticide mi u stvari ne možemo znati šta unosimo u organizam.

Kad kupujete voće i povrće tražite na njima oznaku eko ili bio. Voće koje se po pravilu najviše prska su: jabuke, jagode, grožđe, borovnice, breskve i nektarine, a od povrća to je špinat, zelena salata, crvena paprika, krastavac, krompir i šeri paradajz. Ako na proizvodu nema nikakvih oznaka, naša preporuka vam je da kupujete samo voće i povrće koje je u sezoni jer jagode u maju i septembru sigurno imaju različite količine pesticida u sebi.

Postoji i nekoliko provjerenih načina pomoću kojih ćete ukloniti bar dio pesticida sa voća i povrća.

  • U posudu sipajte vodu i razmutite kašiku morske soli, miješajte da se otopi pa stavite voće i povrće da se namače pola sata, a nakon toga dobro isperite.
  • Možete napraviti i otopinu od bijelog octa iv ode u omjeru 1:4, tako đe namačite namirnice u ovoj otopini pola sata pa isperite.

Podijeli ovo