Pstoje ti neki muškarci koji su veći borci za prava žena od većine žena, a jedan od njih je i Tim Gun.On je američki modni guru decenijama, već petnaest sezona možemo ga vidjeti u ulozi savjetnika kandidatima koji se takmiče u ultra popularnoj emisiji Project runaway.

On je poznat po svojim brutalno iskrenim opaskama, al ii po tome što često kritikuje cjelokupnu modnu industriju. Nedavno je u intervjuu koji je dao za PBS javno “opleo” po dizajnerima koji, prema njegovim riječima, ignorišu postojanje žena koje nemaju savršene mjere.

tim

U razgovoru, Tim je istakao kako bi najradije izbrisao izraz plus-size kad je u pitanju garderoba. On je naglasio kako samo u Americi živi više od 80 miliona žena koje imaju višak kilograma, a veliki broj dizajnera jednostavno ne želi proizvoditi garderobu za njih.

Gan se bori za promjenu navika i modnih standard koji se nisu mijenjali decenijama. U svakom svom javnom obraćanju on naglašava kako modnim pistama šetaju manekenke koje imaju građu tijela nedostižnu većini žena i kako nam je to nametnuto kao ideal ljepote kome treba da težimo. U svom razgovoru za PBS još jednom je podvukao kako ne postoji ni jedan dobar razlog zašto punije žene ne treba da izgledaju jednako zanosno, moderno i sređeno baš kao i mršavice sa modnih pista.

“To je problem proizvođača, a ne potrošača”, zaključio je Gan.

Ovo nije prvi, a nadamo se ni posljednji put da je Tim ukazao na probleme koje modna industrija ima sa punijim ženama i moramo priznati da se u potpunosti slažemo s njim. On je jednom izjavio i kako smatra da svaka žena, bez obzira na kilažu može izgledati dobro, ali da jednostavno mora imati izbor.

Podijeli ovo