Kako bi nas voćna stabla svake godine darivala ukusnim plodovima potrebno se brinuti o njima. Načini na koje njegujemo stabla voćaka su različiti, a jedan od načina je rezidba. Zimska rezidba se obavlja tokom jeseni, kada sa stabala opadne lišće, ili rano u proljeće prije kretanja vegetacije.

Ako imate mali broj voćnih stabala najbolje je tokom jeseni uraditi sanitarnu rezidbu. Ovom rezidbom se uklanjaju sve polomljene i oštećene grane, suve grane, grane sa simptomima oboljenja. Pravu zimsku rezidbu obavite tokom ranog proljeća. Razlog za ovakvu raspodjelu rezidbe je što tokom zime može doći do izmrzavanja pupoljaka i grana. U ovom slučaju tokom ranog proljeća moći ćemo utvrditi nastale štete i prilagoditi rezidbu stanju u kome se nalaze voćna stabala.

Rezidbom se uspostavlja ravnoteža između rasta i rodnosti stabla, krošnja je prozračnija što doprinosi bržem sušenju nakon kiše. Na ovaj način se smanjuje vlaga u krošnji i ne stvaraju optimalni uslovi za razvoj mnogih oboljenja. Grane ne zaklanjaju jedna drugu. Plodovi su više izloženi Suncu što doprinosi njihovoj boljoj obojenosti i razvijanju karakteristične arome i okusa.

kucica2

Danas se većina voćnih stabala kalemi na kržljave voćne podloge koje zahtjevaju armaturu za koju su vezane i redovnu rezidbu. Ukoliko je podloga sijanac (divlja jabuka, divlja kruška, džanarika) tada stablo ima jači korijen, ne treba mu armatura, i razvija veću krošnju. Postoje mnogobrojni načini rezidbe i oblikovanja krošnje voćnih stabala: palmete, vitko vreteno, kotlaste krošnje, kordunice, svijećnjaci. Mnogobrojne uzgojne oblike možemo podijeliti na uzgojne i dekorativne. Na izbor uzgonog oblika utiče voćna vrsta, sorta, vrsta podloge na koju je sorta kalemljena, raspoloživi prostor, naše želje.

Prije obavljanja rezidbe potrebno je pripremiti alat za orezivanje, naoštriti i dezinfikovati makaze za orezivanje. Nabaviti vosak za veće rane koji nam je potreban za zaštitu rana nastalih uklanjanjame debljih grana. Rezidbu obavljati po suvom vremenu, bez padavina. Temperatura vazduha treba biti iznad 5ºC.

kucica5

Osnovni zahvati u zimskoj rezidbi

Voćna stabla prirodno teže da stvore rodne grane na vrhu krošnje i krajevima grana, odnosno rodnost ide prema osunčanosti. To će vremenom dovesti do ogoljavanja stabla i grana. Cilj rezidbe je da se rodnost vrati bliže stablu i osnovnoj grani, da se spriječi pozicioniranje rodnosti na rubovima i da krošnja bude dovoljno osvjetljenja i prozračna.

Nakon izvođenja sanitarne rezidbe odstranjuju se svi prirasti koji rastu vertikalno u vis. Ovi prirasti nazivaju se vodopije i što je stablo starije njih je više. Vodopije crpe hraniva iz stabla i ne donose rod već hraniva koriste za daljnju izgradnju vegetativnih prirasta. Takođe, ukloniti i priraste koji sa stablom ili osnovnom granom stvaraju veoma oštar ugao grananja. Što je grana više u horizontalnom položaju to se više nakupljaju biljni sokovi, hraniva, i grana donosi plodove. Ugao pod kojim je grana narasla i koji daje najkvalitetnije plodove karakterističan je za vrstu i sortu. Rezidbom se obezbjeđuje da su grane raspoređene u prostoru tako da ne prekrivaju jedna drugu. Ukloniti sve izrođene grane.

kucica4

Rezidba jabučastih (jabuka, kruška, dunja) i koštičavih (šljiva, trešnja, višnja, breskva) vrsta se razlikuje zbog različitih pupoljaka, njihovog rasporeda na granama i različitih grana koje na sebi nose plodove tj. nosioci su rodnosti.

Treba razlikovati rezidbu mladih stabala i rodnih stabala. Kod mladih stabala se rezidba izvodi kako bi se formirao uzgojni oblik, dok se kod rodnih stabala reguliše vegetativni rast i rodnost.

Za Kućicu pisala Ranka Vojnović, diplomirani inžinjer poljoprivrede, a više njenih tekstova možete pročitati ovdje.

Podijeli ovo