Tapete su sedamdesetih i osamdesetih godina bile apsolutni hit kad je u pitanju uređenje enterijera samo što su se u to vrijeme tapete stavljaje na cijele zidove, u sve prostorije. Devedesetih i početkom novog milenijuma uređenje tapetama nije bilo toliko modern dok se posljednih nekoliko godina, polako, ali sigurno vraćaju.

Sa tapetama treba biti prilično oprezan, jer koliko mogu popraviti cijelo uređenje, toliko mogu i uzrok potpune katastrofe. O tapetama smo pričali sa našom dragom Biljanom Novaković, diplomiranim inžinjerom arhitekture trenutno zaposlenoj u CasaBianca radnji, koja sa Kućicom uvijek rado podijeli veoma važne savjete koji se tiču uređenja životnog prostora. Biljana od nedavno na RTRS-u ima i emisiju o uređenju enterijera pod nazivom Može i drugačije.

Kako da dekorišemo tapetama, gdje ih sve možemo koristiti?

5225925837_a2ef8291d0

-Prvo pravilo je da ne treba pretjerivati, jedan zid je dovoljan kada je u pitanju manja prostorija, za veće prostorije mogu i dva. Takođe, mora se voditi računa o tome da se dezen i boja uklope sa namještajem i ostalom dekoracijom u sobi. Što se tiče mjesta gdje ih možemo koristiti, pored ukrašavanja zidova kao primarna funkcija tapeta, možemo ih npr. koristiti kao dekor u ili na ormarima. Proizvođači se stalno trude da nam pruže nešto novo pa tako danas imate namjenske tapete za tuš kabine, za kuhinje pa čak i vanjske tapete kao zamjena za fasade.

Od kakvih sve materijala se danas izrađuju tapete i koji su najbolji izbor?

-Tapete se prave uglavnom od papira, vinila I non wowen materijala (materijal napravljen od dugačkih vlakana koja su spojena zajedno parom toplotom ili presom). Non wowen se pokazao kao najbolji izbor u odnosu na cijenu/kvalitet a može da se čisti vlažnom krpom, otporan je na sunce,  lako se ljepi, a kasnije i lako odstranjuje sa zidova.

Treba li paziti sa nekim šarama i pretrpanim dezenima?

-Da. Kao i u većini stvari. Izbor treba prilagoditi prostoru, da li je prostor velik ili malen kao i koliko svjetlosti ima u prostoriji.

Koji su najnoviji trendovi kad su u pitanju tapete?

-Trenutno su aktuelne svjetlije, pastelne boje, svijetle nijanse plave dominiraju već nekoliko godina kod većine proizvođača. Dezeni su uglavnom moderni, geometrija se često upotrebljava kao motiv ili se ide više nekim zemljanim tovima te doživljaju prirodnih materijala. izbjegavaju se sjaj, zlato, klasični i barokni dezeni.

9317276445_b686272298_b

Šta pravi izbor tapeta može napraviti našem prostoru?

-Pravi izbor tapeta povezuje ostale elemente u prostoru, pod, namjestaj, zavjese, rasvjetu. Ukoliko je izbor bio dobar dobijate jedan vizuelno skladan prostor.

Možete se igrati i biti hrabri kad je u pitanju upotreba tapeta u uređenju, ali bilo bi dobro i da se posavjetujete sa profesionalcima posebno ako želite koristiti šarene tapete ili jarke boje. Jer tanka je granica između profinjenosti i kiča.

 

Podijeli ovo