U današnje vrijeme kako u oblačenju, frizurama i šminkanju postoje trendovi i kad je u pitanju fitness, ali i zdrava ishrana. Ako ste vječito na nekoj dijeti onda ste morali čuti za keto ishranu o kojoj se u posljednje vrijeme baš puno priča. To je dijeta sa veoma niskim udjelom ugljenih hidrata koja nakon nekog vremena vaše tijelo pretvori u mašinu za sagorijevanje masnih naslaga, a to je ono o čemu svaka žena sanja. Stručnjaci kažu da od keto načina ishrane možete imate mnogo beneficija, ali da može izazvati i potencijalne nuspojave.

Najsličnija je poznatim LCHF (low carb-high fat) i Atkins dijetama koje se takođe baziraju na većem unosu proteina, a glavna razlika između LCHF i keto dijete jeste što se kasnije pazi i na unos proteina. Ono po čemu je ova dijeta posebna jeste to što je osmišljena tako da se posebnim načinom ishrane u organizmu dosegne optimalni nivo ketona koji će obezbijediti zdrav gubitak kilograma kao i bolje psihičke i fizičke performanse. Odnosno da rezultira ketozom.

Šta je ketoza?

Ketogena dijeta podstiče organizam da proizvodi više molekula koji se zovu ketoni, a koji djeluju kao zamjensko gorivo koje organizam koristi kada je u nedostatku prirodnog, na prvom mjestu glukoze.

Ketoni se proizvode u jetri i to od masnoće, a čak ih i mozak koristi kao gorivo jer je mozak organ koji troši gotovo najviše energije tokom dana. Kada počnete da se hranite po principima ketogene dijete organizam gotovo isključivo koristi energiju iz masnoće što rezultira veoma sniženom količinom insulina s čim se ubrzava sagorijevanje masnih naslaga, odnosno mrskog viška kojeg se želimo riješiti.

Stanje u kome organizam proizvodi više ketona nego inače se zove ketoza. Najjednostavniji način da dođete do ketoze je post i izbacivanje određenih namirnica, a keto ishrana se bazira na ovom drugom, te izgladnjivanje nije dozvoljeno.

Šta smijete jesti, a šta ne

Da biste dospjeli u stanje ketoze najvažnije je da izbjegavate ugljene hidrate i da njihov unos smanjite na najviše 50 grama dnevno, a idelano bi bilo kada ne biste prelazili preko 20 grama Što manje ugljenih, hidrata to će dijeta biti efikasnija.

To znači da se u potpunosti morate odreći sve slatke i hrane koje sadrži skrob (proizvodi od brašna, riža i krompir). U principu pridržavate se toga da izbacite ugljene hidrate, ali isto tako pazite na unos proteina koji trebaju da budu manji u odnosu na masti.

30038234160_08f4f1dd23_b

Masti i ulja

Masnoće bi trebalo da čine većinu vaših obroka i unosa kalorija. Masti su neophodne za dobro funkcionisanje organizma, ali isto tako mogu biti i opasne posebno ako koristite krive masnoće. Morate pronaći odgovarajući balans između omega 3 i omega 6 masnih kiselina  što znači da se preporučuje što veća konzumacija losoa, tunjevine, pastrmke i školjaka.

Dozvoljene masnoće:

  • Avokado
  • Puter
  • Masnoća od piletine
  • Nehidrogenizovana svinjska mast
  • Makadamija orasi
  • Majoneza (bez ugljenih hidrata)
  • Kokosovo ulje
  • Maslinovo ulje
  • Palmino ulje
  • Puter od kikirikija

28997985340_97bbd9966f_b

Proteini

Najbolji način da unesete proteine u organizam jeste da kupujete organski uzgojena mesa kao i jaja koji u sebi nemaju nikakve stroide ni hormone.

Riba: Po mogućnosti da nije iz uzgoja, a nije važno koja je vrsta. Sve vrste ribe su dozvoljene kao i školjke i plodovi mora.

Jaja je preporučljivo kupovati od ljudi za koje znate da svoje koke hrane prirodnom ishranom. Jaja su važan dio keto ishrane jer ih možete pripremati na razne načine.

Meso: Sve vrste mesa su dozvoljene, ali kao što smo već napomenuli da bude iz organskog uzgoja, čak i svinjetina. Treba samo izbjegavati mesne prerađevine koje u sebi obično imaju skrob i šećere.

15164026431_93831f0c74_b

Povrće

Veoma važan dio svake ishrane, a ukoliko se odlučite na keto onda bi trebalo da birate povrće koje raste iznad zemlje što znači da treba izbjegavati krompir, mrkvu, repu… Isto tako preporučuje se organski uzgojeno povrće, ali to nije striktno. U što manjim količinama koristite mahunarke.

27490627584_91c61b1ae9_b

Mliječni proizvodi

Dozvoljene su sve vrste sireva, kao i kisela te neutralna pavlaka. Naravno i u ovom slučaju čitajte etikete i izbjegavajte mliječne proizvode koji u sebi sadrže šećer.

29326803564_f37f00906a_b

Orašasti plodovi

Orasi, bademi, lješnici su dozvoljeni, a trebalo bi izbjegavati kikirkiki koji se smatra mahunarkom, a one nisu najsretniji izbor za keto dijetu.

24448615764_0dab7b46c2_b

Napici

Tokom ove dijete možete piti samo kafu, običnu vodu i čajeve.

29544850594_89527a5642_b

Primjer ishrane

Doručak: Za prvi obrok nam obično treba nešto što se brzo priprema, što nije komplikovano. Birajte jaja na sve moguće načine ili uzmite ostatke od večere.

Ručak: Neka se vaš ručak uglavnom sastoji od svježe salate i mesa. Izbjegavajte kupovne prelive i koristite samo one najosnovnije začine.

Večera: Trebalo bi da bude kombinacija nekog zelenog povrća (brokoli, šinat) i mesa. I u ovom slučaju, odnos masti i proteina trebalo bi da ide u korist masti. Od 1500 kalorija koje unesete tokom dana većina treba da ode na masti.

app

Keto Diet aplikacija

Da biste lakše pratili unos kalorija, da biste lakše pronašli odgovarajuće recepte i smjernice obavezno na svoje pametne telefone skinite aplikaciju KetoDiet koja će vam dati odgovore na sva vaša pitanja.

Podijeli ovo