Sigurno ste više puta do sada čuli izraz feng shui koje se obično koristi kada pričamo o uređenju doma. Jeste li se ikada zapitali šta je tačno feng shui?

Najednostavnije rečeno, feng-shui je drevna umjetnost i nauka razvijena prije više od tri hiljade godina u Kini, a to je u stvari sposobnost tijela da otkrije i spozna kako da balansira energijama koje su mu date u određenom prostoru te  pomoću njih obezbjedi zdravlje i dobru sreću za sve ljude koji u tom prostoru borave.

Feng  u prevodu znači vjetar dok shui znači voda, a u kineskoj kulturi su vjetar i voda povezani sa dobrim zdravljem tako da dobar feng-shui znači dobro zdravlje i sreću, a loš nesreću i bolest. Feng-shui je baziran na taoističkoj viziji razumijevanja prirode, praktično ideji da je tlo živo i ispunjeno energijom (chi).

3935587572_97a93f6c6e_b

Feng shui kroz istoriju

Drevni Kinezi vjerovali su da sama energija zemljišta može da sruši ili izgradi kraljevstvo. Teorija dobra i zla (yin i yang) kao i pet feng shui elemenata su neki od osnovnih aspekata feng shuia po Taoistima.

Kako praktikovati feng shui u svom domu

bagua

Glavni alat koji vam je potreban da i u svoj prostor uvedete ovo drevno kinesko vjerovanje jesu feng shui energetske mape koje se nazivaju bagua, a to je u stvari osmougaoni predmet koji sadrži simbole drevnog kineskog proročanstva na kome se feng shui bazira. Ako poznajete energetsku mapu svog doma spoznaćete i vezu između feng shui dijelova vašeg doma sa određenim dijelovima vašeg života.

Ova nauka vam nudi mnogo raznih opcija za poboljšanje vašeg života, a potencira unošenje akvarijuma, kristala i malih fontana u vaš dom, do pravilne upotrebe boja  i satova. Mnogo je načina da poboljšate energiju u vašem domu ili kancelariji uz pomoć feng shuia.

Veoma je važno da shvatite da postoje mnoga različita proučavanja i škole feng shuia kao i jaki kulturološko simbolički aspekt ove nauke/umjetnosti sa kojom treba pametno da postupate. Nakon što shvatite osnove biće vam jasno zašto se feng shui način uređenja prostora koristi u mnogim kućama i kancelarijama širom svijeta.

Podijeli ovo