Možda će zvučati grozno, ali ponekad se stvarno zapitam kako su naše bake i prabake podizale toliku djecu bez interneta, foruma, knjiga i svih silnih pomagala koja su nam danas dostupna? Jesu li se i one žalile kao što se i današnje mame žale ili su majčinstvo prihvatale kao nešto priirodno, nešto što se mora obaviti?

Kad čitam komentare uvijek se sjetim drugarice kojoj je baka pričala kako je svoju djecu znala staviti u košaru, dati im maramicu natopljenu u rakiju i ponijeti ih u polje dok ona kopa cijeli dan, jer nije imala vremena njima da se bavi, nuna, pjeva i ljuljuška. Kukuruz se nije mogao okopati sam. Njih je smirivala rakija.

Danas imamo aparate koji nam ljuljaju djecu, koji ih zabavljaju, koji nam griju mlijeko, prave kašice, izvlače šlajm iz nosa, a nikada nismo bile glasnije i nezadovoljnije. Da li je to što imamo mogućnost da se za naše mišljenje čuje ili smo s godinama postale razmaženije, ne znam.

Nedavno sam naišla na tekst jedne strane blogerke koja priča o tome kako je platila ženi da njenu tromjesečnu bebu nauči kako da se sama uspava i uvede joj rutinu spavanja dok je ona sa mužem na odmoru u nekom luksuznom SPA centru.

kejti

Da dobro ste pročitale, u Americi (gospođa je naravno iz Amerike) postoje “profesionalne uspavljivačice beba”, žene kojima platite da ih nauče da prespavaju cijelu noć u komadu. Kejti Landrum, kako se zove ova majka u tekstu navodi kako nikada nije mogla slušati svoje bebe kako plaču, a pošto je bila prilično iscrpljena zbog nespavanja drugarica joj je preporučila da se obrati profesionalcu.

Kejti navodi kako se dvoumila i kako je smatrala da je prerano da sa tri mjeseca njen sin stekne rutinu i spava cijelu noć, ali je nekako prelomila te se ipak odlučila na ovaj korak i kaže da joj je to najbolja odluka koju je donijela. Ona tvrdi da se njen sin već drugu noć probudio samo jednom, plakao 30 sekundi i ponovno se sam uspavao.

Nakon što je njena pomoćnica otišla ona je odlučila da poštuje njena pravila i nije ustajala kada bi Bo plakao i nakon dvije sedmice moglo se zaključiti da je trening u potpunosti uspio.

Ona je u svom tekstu naglasila kako je ona zaposlena majka koja sebi ne može dozvoliti da bude neispavana po cijeli dan i ne žali niti jednog centa koji je potrošila na trening, a potrošila ih je prilično. Naime, takve pomoćnice se plaćaju 30 i više dolara po satu. Unosan posao moramo priznati. Šta vi mislite, biste li platile nekome da vaše dijete pusti da plače po noći i nauči ga da se samo uspava?

Podijeli ovo