Ljudi su tokom vijekova posjekli šuma i šuma da bi napravili dovoljne količine papira za cijelu planetu. Krajnje je vrijeme da neki način pokušamo da se odužimo, u suprotnom neće izaći na dobro.

Jedan od najinovativnijih načina da se odužimo prirodi smislili su, a ko drugi nego Japanci pa su izmislili novine koje su sto odsto biorazgradive i ako ih posadite u saksije one će procvjetati. Bukvalno.

Japan je ovim još jednom demonstrirao koliko je napredniji u odnosu na ostatak zemlje. Njihove dnevne novine pod nazivom Green Newspaper štampaju se na recikliranom biljnom papiru koji nakon čitanja možete posaditi.

novine2

Ovakve novine nisu nikakva novost, one se na tržištu nlaze već nekoliko godina, a napravljene su od mješavine vode, recikliranog papira i sitnog sjemena cvijeća. Začetnik ideje je jedna od najvećih marketinških agencija u Japanu Dentsu Inc u saradnji sa The Mainichi izdavačkom kućom.

Eko frendli novine su se do sada pokazale kao prilično dobra ideja jer se dnevno proda više od četiri miliona primjeraka, što dnevnu zaradu čini oko osam miliona jena ili 700,000 američkih dolara. Postoji inicijativa i da se u cijelu priču uključe škole da bi se kod djece probudila svijet o problemima sa zagađenjem, čuvanjem okoliša i time koliko je recikliranje važno. Da bismo smanjili emisiju CO2, moramo reciklirati otpad, na prvom mjestu papir.

Podijeli ovo